Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония, трябва да браним историята си

19:49, 19 окт 19 / Политика 25 1932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако в Македония сега смятат себе си за различни, моля - не възразяваме! Но ако смятат да ни откраднат историята ни, с това няма да се примирим, защото тази история е основата на нашата идентичност. И това не могат да го разберат дори и някои наши учени - трябва да браним историята си, защото сме отстъпили прекалено много на Македония. Това заяви в ефира на Канал 3 Георги Първанов, президент на България и историк, по повод нерешените исторически проблеми между България и Северна Македония.

Зоран Заев свиква бързи предсрочни избори, няма да подава оставка

"Проучване в Скопие наскоро показа, че България е най-враждебната им страна, което показва, че нямаме ясна позиция, включително и като тактика. Ние, българите, трябва да сме в състояние да преговаряме и разговаряме с всяко избрано законно правителство в Скопие, но на базата на много по-ясна, изчистена позиция", каза Георги Първанов.

"Ние трябва да отидем с нова, още по-чиста позиция, първо", изтъкна той по повод отлагането за започването на преговори за присъединяване на С. Македония към ЕС. "Второ, да не се връзваме с исканията за промени, трябва да сме готови да говорим с всички, това е втори въпрос. Ние, ако не сме готови, ако изпълняваме чужда роля и чужда поръчка, както имам усещането сега, ако ще 60 години да имаме, положението ще е същото.

Разкритикуваха Франция заради блокирането на членството на Скопие и Тирана в ЕС

Трябва да разпишем много ясно, да дефинираме по-скоро понятието "обща история", всички забравиха, че имаше такова понятие в т. нар. договор. Към него трябва да има кратък анекс: че историята ни е обща, защото през Средновековието, Възраждането, до началото на 20-ти век, основното население е българско. Точка! Всичко друго е излишно, от това произхождат всички други дефиниции, които ще се дадат за Гоце, Даме Груев и т. н. Не може да вървим по домова книга за всеки - решението е в тези три изречения, които ви цитирах", убеден е Георги Първанов.

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да приеме по-дипломатичен тон към съседите. "Първо за античните претенции на Македония - там работата приключи! Гърците си направиха един великолепен договор, в който решиха всички проблеми, вкл. и по-дребни, и оставиха някои незначителни такива. Що се отнася до г-н Каракачанов, усещането ми е, че се държи малко провокативно, както ранното ВМРО, а в този момент наистина трябва да има твърд, но и дипломатичен тон. Най-важното е да запазим усещането, че сме най-близките народи на Балканите. Не можем да им променим съзнанието, а как се чувстват - тяхна работа", изтъкна историкът.

Борисов: Посъветвах Заев да не си подава оставката

Георги Първанов не смята за драма отлагането за започването на преговори за присъединяването на С. Македония към ЕС. "Франция, Дания и Холандия са страни с традиционно повишени изисквания, първо. Второ, самият Заев трябва да си признае, че беше подведен от някои европейски "лидери", вкл. и комисари - е, не се случи. Може би това време може да се използва от нас в позитивен план.

Няма драма с отлагането за присъединяването, но е неприятно. Според мен така Македония ще има повече време. А също и ние - да им представим спокойно и дипломатично, но и твърдо, нашите условия към тях", смята Георги Първанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама