Борис Джонсън поиска отлагане на Brexit за 31 януари 2020 г.

08:10, 20 окт 19 / Свят 25 2134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Джонсън поиска отлагане на Brexit за 31 януари 2020 г., предаде БГНЕС.

"Пиша, за да уведомя Европейския съвет, че Великобритания иска допълнително отлагане (на срокове за Brexit - бел. ред.) ... Обединеното кралство предлага да удължи този период до 23 ч. (Местно време) на 31 януари 2020 г. Ако страните успеят да ратифицират споразумението (за напускане на ЕС) до от тази дата, срокът за Brexit ще приключи по-рано. Искрено ваш, министър-председател на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия“, се казва в писмото, копие от което е на разположение на РИА Новости.

В същото време личният подпис на премиера не е наличен в наличното електронно фотокопие. Писмото започва с думите, че парламентът задължава премиера да се обърне към ЕС с искане за отлагане на Brexit.

Камарата на общините подкрепи поправка, отлагаща Брекзит

По-рано британските медии, позовавайки се на правителствени източници, съобщават, че Джонсън ще изпрати три писма до Туск: едното под формата на неподписано лично описание на закона за удължаване на Brexit, приет от парламента, второто - собствен коментар, че се противопоставя на забавянето и би искал да изтегли страната от Европейския съюз на 31 октомври, а третият е коментар на постоянния представител на Великобритания при ЕС Тим Бароу.

Разгорещени дебати в британския парламент

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи късно снощи в Twitter, че е получил от Лондон искане за отлагане на Brexit, предвиден за 31 октомври.

 

„Сега ще започна да се консултирам с лидерите на ЕС как да реагираме”, заяви Туск, цитиран от „Франс прес”.

Сега решението за срока на Brexit ще бъде взето от Европейския съюз. По-рано беше планирано Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама