Бдение пред посолството на Франция след решението да спре Македония за ЕС

08:20, 21 окт 19 25 1812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бдение пред посолството на Франция в София се организира във Facebook, след решението на Париж да спре процеса на присъединяване на Македония към Европейския съюз. Събитието е с начален час 18.30, а негов организатор е скулпторът Андрей Врабчев, който се прочу с поставянето на паметник на Бойко Борисов със светещи очи на пл. "Гарибалди".

Франция потвърди, че не иска преговори за членство в ЕС с Тирана и Скопие

То е в подкрепа на даването на равен шанс на Северна Македония за започване на преговори за присъединяване към ЕС и стабилизирането на Балканите, като е обявено, че ще бъде връчен апел към президента на Франция Емнюел Макрон за преосмисляне на позицията му спрямо съседката ни.

Ето и самия апел:

Уважаеми г-н президент на Френската република,
Във времена на усложняване на процесите в Близкия изток, нестихващата война в Сирия и интереса от всички страни към Балканите като вход към Европа, Европейският съюз има нужда от стабилни, сплотени и европейски Балкани. Отсъствието на Европа от този регион означава на нейно място да влезнат други сили, враждебни на нея. Решението Република Северна Македония – сърцето на Балканите, да не бъде поканена за започване на преговори с ЕС е особено опасно както за самата Северна Македония, която ще бъде тласната към политически хаос, антиевропейски позиции и управление, така и за целия региона и Европа. Не бива да забравяме, че от Балканите започнаха много от най-страшните войни и тук едва до преди 18 години бе водена последната война на нашия континент.

Не друг, а Франция даде на света принципите, които движат и Европейския съюз, принципите на мира и справедливостта - Liberté, égalité, fraternité (Свобода, Равенство, Братство). В Европа дългогодишните неприятели се сдобриха. Днес няма стари приятелства, защото няма и стари врагове, но не бива и да създаваме нови неприятелства!

Не друг, а Вие казвате: “В Европа ще вървим напред с тези, които искат да вървят напред. Няма да приемем компромис с ценностите си за тези, които искат да останат в периферията на историята.” Кой е показал по голямо желание и смелост да върви напред, ако не сегашните лидери в Северна Македония и нейните граждани? Ако те не бъдат възнаградени за това, Европа ще изгуби сърцата им. А повярвайте ни тук на Балканите най- важно е да спечелиш сърцата на хората - нещо, което противниците на Европа отдавна са разбрали и използват умело.

Като граждани, които се възхищават на културата и на това, което Франция е дала на света смятаме, че вашата страна винаги е била двигател и лидер на Европа. Очакваме от Вас да не отстъпвате от тази роля като преосмислите позициите си спрямо Република Северна Македония и намерите начин да ѝ дадете тласък към ЕС и стабилност. Неизвестно защо в центъра на Скопие бе издигната триумфална арка…Може би чака Вас? Европа има нужда от Лидери - бъдете новият Де Гол. Спечелете сърцата на гражданите на Северна Македония и ще се радвате на истинска победа – победа за всички европейски граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама