Борисов показа първите 11 изградени километра от проекта “Балкански поток”

19:15, 20 окт 19 / Политика 25 2029 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница“ e част от концепцията за газов хъб Балкан. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

Първият етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД включва преносен газопровод с дължина около 11 км. И газоизмервателна станция, разположена непосредствено до Компресорна станция „Странджа“, които утре се въвеждат в експлоатация.

Това са и първите 11 изградени километра от проекта “Балкански поток” на територията на България. За строителството на газо-измервателната станция “Странджа” Булгартрансгаз е инвестирал 27.7 млн. лв., а за газопровода от българо-турска граница до станцията 47.9 млн. лв.
 
 

Борисов публикува и първи видео кадри от строителните дейности на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до българо-сръбска граница.

Те са от откритата строителна площадка района на Кнежа, Оряхово и Искър. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г.

Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама