Канадците гласуват за нов парламент

07:48, 21 окт 19 / Свят 25 1790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадците гласуват на парламентарни избори, като според социологическите допитвания нито Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо, нито Консервативната на Андрю Шиър ще спечелят абсолютно мнозинство, съобщава БТА, цитирана от Нова телевизия. 

Ако прогнозите на социолозите се оправдаят, след вота днес следващият канадски премиер ще трябва да състави правителство на малцинството и да разчита на съюзи с по-малките партии при ключови гласувания.

В Долната камара има 388 места. За да получи абсолютно мнозинство, една партия трябва да спечели най-малко 170. Либералите на Трюдо разполагаха в настоящата Камара на общините със 177 места. Ако една партия получи абсолютно мнозинство, то нейният председател автоматично става премиер.

Според социологическите данни либералите на Трюдо биха могли да спечелят между 130 и 145 места. За да се задържат на власт, те трябва да разчитат на пунктуалната подкрепа на лявата Новата демократическа партия, на Зелените и/или на привържениците на независимостта на Квебек от Квебекски блок, което ще усложни нещата за досегашния премиер.

Ако либералите все пак спечелят над 160 места, те могат да се опитат да управляват все едно, че разполагат с абсолютно мнозинство и чрез политическа ловкост да успеят да си осигурят подкрепа в парламента при ключови вотове на доверие.

Коалиционно правителство на теория е възможно, но на федерално ниво е малко вероятно и такова е имало само веднъж през 1917 г., когато консерваторите и либералите съставиха управляваща коалиция, за да прокарат закон за задължителната военна служба в разгара на Първата световна война.

Малко вероятен е и сценарий на правителство на малцинството на консерваторите, ръководено от Шиър. Новата демократическа партия вече отхвърли идеята да сключва съюз с консерваторите, а самият Шиър пък изключи варианта на съюз с Квебекския блок, който е враждебно настроен към неговия проект да премахне въглеродния данък, въведен от либералите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама