Робин Худ от БНР, да ама не

09:03, 21 окт 19 25 8136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последните седмици бившият вече генерален директор на БНР – Светослав Костов, упорито говореше за опитите си силно да ограничи разходите на общественото радио и усилията си да увеличи заплатите на служителите. С други думи – да бъде съвременният Робин Худ от БНР. Да, ама не! При направена проверка от екипа на ТОПНОВИНИ бе установено, че непосредствено след фаталния петък 13 през септември и спирането на сигнала на програма „Хоризонт“, ръководството на БНР е подписало анекс към договора си за доставка на ток за нуждите на централата в гр. София, с който цената е увеличена с цели 22%!

Поясняваме какво сме открили – през март 2018 г., сключени са два договора за доставка на ток – един за сградите в гр. София и един за сградата на БНР в гр. Благоевград. Договорите са подписани след провеждането на обществена поръчка, в която е спечелило дружеството, предложило най-ниска цена – в случая – 99.50 лева без ДДС за един kWh нетна електрическа енергия. Най-високата цена, предложена в същата тази процедура е била 120 лева без ДДС.

Пълният текст на договора може да разгледате в приложените снимки.

Осемнадесет месеца по-късно – на 16.09.2019 г. под ръководството на Костов договорът е анексиран като цената е увеличена на 121 лева без ДДС. По този начин, цената на тока само за сградата на радиото в град София е увеличена с близо 22 %.

 

 

Обръщаме внимание, че с този анекс е увеличена само цената за гр. София – тази за гр. Благоевград е непроменена. След кратък анализ на публично достъпните документи, качени на сайта на БНР установихме защо вторият договор не е анексиран.

Сградата в Благоевград се стопанисва съвместно от БНР и БНТ и договорът за доставка на ток е тристранен. По този начин, Костов не би могъл да увеличи изкуствено цената и за Благоевград без участието на ръководството на БНТ - явно Емил Кошлуков и УС на БНТ не са били склонни да ощетят бюджета на БНТ.

 Това поредно разкритие поставя редица въпроси:

- Управителният съвет на БНР има ли участие във вземането на това скандално решение за изкуствено увеличаване на цената на тока с 22%?

- Длъжностните лица, които са подписали и съгласували скандалния документ ще понесат ли отговорност за драстичното ощетяване на бюджета на общественото радио?

- Ще вземе ли оцелялото ръководство на БНР мерки спрямо този пладнешки обир на БНР?

- Кой прибира разликата от 22% и възможно ли е злополучният генерален директор да си е уредил подходяща „пенсия“?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама