Откриха първите 11 км от „Балкански поток“

10:20, 21 окт 19 25 3283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Булгартрансгаз“ ЕАД откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“. Трасето включва газоизмервателна станция  „Странджа“ и 11 км новоизграден преносен газопровод, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

„Булгартрансгаз“ открива разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“

 Газопроводът ще премине през землищата на 11 области Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор с обща стойност в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов поясни, че след изграждането на газопреносната мрежа се очаква да постъпят около 17 млрд. куб. м. на година.

Тази инвестиция бе изцяло финансирана от „Булгартрансгаз“ в размер на 75 млн. лв. и беше построена за 6 месеца. Този проект ще бъде основополагащ по отношение на газов хъб „Балкан“. В момента газовият бизнес е прекалено изискваш и динамичен. Ние показахме, че на база опит и знания, можем да реализираме подобен тип проекти“, заяви Малинов.

Борисов: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим

Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров отбеляза, че днес се открива изключително важен за България проект. „Свързването на вашата страна с „Турски поток“ ще позволи да поличавате синьо гориво и да станете един от големите разпределителни центрове. Сигурен съм, че останалата част от газопреносната инфраструктура ще бъде построена толкова бързо и ефективно. Новият газопровод ще съдейства за просперитета на България“, посочи Макаров. „Виждаме, че България се е показала като надежден партньор, който изпълнява своите задължения“, каза още той.

Според него това ще засегне и други сфери на сътрудничество между Руската федерация и България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама