Борисов: България ще бъде с две газови магистрали

10:53, 21 окт 19 / Политика 25 1158 Topnovini
1
2
3
4
5
6

България ще бъде с две газови магистрали. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на 11 км от „Балкански поток“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Премиерът благодари на строителите и заварчиците за денонощната и стриктна работа. „Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност на България да възвърне мястото си на основен газоразпределителен център. Именно за това предложихме на нашите партньори и името „Балкански поток“, защото то е обедняващо“, посочи той.

Откриха първите 11 км от „Балкански поток“

"Другата седмица ще ви покажа как строим интерконтектора с Гърция. България ще бъде с две газови магистрали. Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и доставя. Нашите съседи – Сърбия, Северна Македония, Австрия ще могат също да си доставят газ по тези газопроводи“, поясни министър-председателят.

Според премиера в политическо отношение има много напрежение между страните. „Винаги съм казвал, там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война. Още по-усилено строим. Така интересите и на другите държави са защитени, а и на нашия бизнес също. Следващите поколения ще си взимат транзитни такси. Много работа положихме, с малко смелост и твърдост. „Гледам и пак не вярвам, че се случва. Гледам и не вярвам. Доволен съм“, добави той.

Борисов: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че разширението на газопреносната инфраструктура е изключително важно за целия регион на Югоизточна Европа. „Проектът ще даде възможност да диверсифицираме маршрутите за доставка на природен газ, ще създаде условия за по-добра енергийна сигурност на региона и развитие на пазара. За България този проект ще даде възможност да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа“, отбеляза енергийният министър.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани