Ердоган: Турция е в Сирия заради тези, за които нефтът е по-важен от кръвта

13:58, 21 окт 19 / Свят 25 1901 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Турция не е хвърлила око на нито една страна, а в момента провежда антитерористична операция в североизточна Сирия заради интереси на сигурността", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БГНЕС.

"Други може да имат различни интереси в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Африка и на Балканите, но Турция е в Сирия само поради обща съдба с нашите братя и сестри", каза президентът и добави: "Това е благодарение на тези, които мислят, че няколко капки нефт са по-важни от кръвта".

Турция рестартира до 35 часа военната операция в Сирия, ако кюрдските милиции не се оттеглят

Президентът разкритикува западните държави, че не са подкрепили операцията на Турция срещу сирийските кюрди, обвинявайки ги в "подкрепа на терористите". "Можете ли да си представите, че целият Запад застана до терористите и всички ни нападнаха, включително държави-членки на НАТО и държави от Европейския съюз", каза Ердоган в Истанбул.

Той подчерта, че Турция ще продължи да поддържа твърдата си позиция срещу терористите и потисниците и никога няма да седне на масата за преговори с тях.

Ердоган и Джонсън плануват четиристранна среща с Макрон и Меркел за Сирия

Отбелязвайки, че светът е претърпял радикални трансформации през вековете, Ердоган каза, че в частност Близкият Изток е претърпял възходи и падения.

"Въпреки че центърът на тежестта, който променя света, изглежда, че се е променил през последните няколко века, този регион остава в центъра на борбата", каза президентът и добави, че това поставя Турция в центъра на всички развития.

Американските военни се изтеглиха от най-голямата си база в Сирия

Президентът засегна несправедливостта по отношение на Съвета за сигурност на ООН, който дава право на вето на петте постоянни членове, често правейки САЩ неефективни във времена на глобални кризи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама