Арх. Борислав Игнатов: На хората им омръзнаха състезания с един кандидат

14:01, 21 окт 19 25 2055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изборът на Гешев за главен прокурор е свързан с местните избори, защото прокуратурата трябва да се бори срещу корупцията

 

"Не искам да степенувам кой корупционен скандал е по-голям, защото всеки един от тях е огромен проблем. За да има корупция, причината е една -  систематично, лошо управление. Самото усещане, че тя е навсякъде - от дребната административна корупция до обществените поръчки, е сигнал за необходимостта от коренни промени. Ние предлагаме промяна на този модел - системни условия за прозрачност". Това каза арх. Борислав Игнатов при гостуването си в Сутрешния блок на БНТ.

"Знаете за скандала за северните линии, където ГЕРБ, БСП, ВМРО заедно са извършили неизгодна за общината концесия. Изборът на г-н Гешев за главен прокурор е свързан с местните избори. Той, като ръководител на прокуратурата, е този, който трябва да се бори срещу корупцията и без никакви свързаности. Неговият избор е с квотите на ГЕРБ и БСП във ВСС. Ние сме на протестите, защото на хората им е омръзнало да гледат състезание с един кандидат. Същото е като при обществените поръчки с един кандидат. Заданията са направени така, че на тях да отговаря само един и останалите да знаят, че нямат никакъв шанс", заяви той. 

"Ние ще въведем електронна система за провеждане на обществени поръчки, където е невъзможна подмяна на офертите и данните и прозрачно обявяване на условията. Имаме стратегия да въведем тази система за прозрачност, базирана на новите технологии и отворените данни. Всеки гражданин ще може да следи заседанията на общинския съвет и на комисиите. Това е съвременна практика, начинът за борба с търговията на влияние, с изтичането на средствата на софиянци в една малка група хора. Ние назоваваме нещата със собствените им имена", уточни Игнатов. 

„Топлофикация“ трябва да бъде оздравена незабавно, за да не фалира. Това ще бъде проблем за София, защото ще доведе до замърсяване в бита. Ще бъде катастрофа и за въздуха. Трябва незабавно преструктуриране и премахване на неизгодни договори. Бизнесменът Ковачки има хора в двата борда, назначени с гласовете на ГЕРБ, БСП и ВМРО. Негова фирма търгува енергията от „Топлофикация“ и така по 25-30 млн. не влизат в „Топлофикация“ и тя не може да погасява своите задължения. Всички обществени дружества ще бъдат подложени на проверка, анализ и ще предприемем мерки за оздравяването им", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама