Собственик на свинекомплекс съди БАБХ

14:25, 21 окт 19 / Общество 25 1258 Topnovini
1

Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово е завел дело срещу Българската агенция за безопасност на храните, с което оспорва размера на изплатеното обезщетение за унищожените 18 500 прасета, съобщи БНР.

През август промишлената свинеферма беше засегната от заболяването африканска чума по свинете. Според собственика на свинекомплекса в Българско Сливово изплатената компенсация от държавата е с един милион лева по-малко.

Въвеждат нови изисквания за отглеждане на свине

Според Лефтер Лефтеров причината за по-ниското обезщетение, заради което е заведено дело във Великотърновския административен съд срещу Агенцията по храните, е неправилно изчисляване на щетите.

„Методиката, по която ни беше направена оценката, не е пазарна. В наредбата пише, че трябва да бъдем обезщетени по пазарни цени. На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева“.

Промишлената свинеферма в Българско Сливово се очаква да възстанови дейността си напролет догодина, а животни ще бъдат доставени от чужбина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.