Ще последва ли Албания примера на Северна Македония за предсрочни избори?

15:57, 21 окт 19 / Свят 25 1728 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-голямата опозиционна партия в Албания – Демократическата партия (ДП), настоява за провеждане на предсрочни парламентарни избори, подобно на тези в Северна Македония, съобщи „Факт нюз Албания”.

Предсрочните избори в Северна Македония ще са на 12 април догодина

Лидерът на ДП Люлзим Баша заяви, че правителството трябва да поеме отговорност за неуспеха на преговорите с ЕС и да върне мандата на албанския народ.

„Време е правителството да последва примера на Северна Македония, да поеме отговорност за своите неуспехи и да върне мандата на албанския народ. Напредъкът е възможен само с ново законно избрано правителство, което да води преговорите”, подчерта Баша.

По-голяма част от държавите бяха съгласни, че правителството на Албания не заслужава започването на преговори.

За целта бяха формулирани няколко условия, които по същество показват, че при това правителство Албания предприема стъпки от година на година. Тежката икономическа ситуация, липсата на възможности, произтичащи от превземането на институциите от управляващите, принудиха албанците да поставят рекорд като търсещи убежище.

Престъпността и корупцията са проблем за страните от ЕС. Наказанието за купуване на гласове, изграждането на независим върховен съд са условия, чието изпълнение ще позволи да започнат преговори за членство. Това не са проблеми на ЕС, а проблеми на управлението на Рама, смята Баша.

Разкритикуваха Франция заради блокирането на членството на Скопие и Тирана в ЕС

Според Баша, пред Албания има само един път и това е европейският път. ''Европа отхвърли Еди Рама, а не Албания. Провалът е на Еди Рама, а не на Албания''.

''Германия каза ДА на Албания и НЕ на правителството. Германските условия обаче не интересуват Еди Рама, защото те предполагат провеждането на свободни и честни избори, разделяне на властите и силни и независими правораздавателни институции. Без сериозни реформи, които премиерът не е в състояние и не желае да направи, Европа ще продължи да отхвърля Еди Рама, а последиците ще бъдат за всички албанци”, смята опозиционният лидер.

''Страната се нуждае от ново правителство, което да води страната напред. Условията на ЕС са управляващите да извадят страната от кризата и да работят за изграждане на демократична Албания за всички нейни граждани “, каза Баша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама