Комодският варан - най-големият и опасен гущер на планетата

10:09, 22 окт 19 / Любопитно 25 4994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Индонезийският остров Комодо е един от най-красивите на планетата. Властите в Джакарта отмениха плановете си да забранят достъпа до острова за туристи от 2020 година. В замяна на това ще бъде ограничен само броя на посетителите, които искат да видят отблизо дома на най-големите гущери в света - комодските варани, които са застрашен вид.

До крайната мярка за спиране на достъпа на хора щеше да се стигне, след като стана ясно, че бракониери отвличат влечугите и ги продават на черния пазар за по 50 000 австралийски долара парчето. Бозайниците са плячката на световноизвестните комодски гущери. Елените и дивите прасета са любимият деликатес за най-голямото и свирепо влечуго на планетата. Комодските гущери нападат дори биволи, диви коне, а понякога и хора.

Най-големият гущер в света достига 3-4 метра и тегло над 100 килограма. Развива до 20 км/ч. и е отличен плувец. Той е изключително силен и свиреп хищник с остри нокти, здрава опашка и захват. „Комодските гущери имат три очи. Лявото и дясното виждат през цялото време, а функцията на третото е да има изглед навсякъде, като панорама. Трите очи осигуряват пълна видимост от всички страни и през деня и нощта“, каза пред камерата на "Здравей, България" туристическият водач в Национален парк "Комодо" - Агустинус Геонг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама