Няма опасност от епидемия от листериоза в България

12:04, 22 окт 19 / Общество 25 956 Topnovini
1

Няма опасност от епидемия от листериоза в България. В това уверяват от Агенцията по безопасност на храните. За по-малко от седмица агенцията изтегля от пазара 250 кг пушена скумрия, внесена от Румъния и над 360 кг опасен колбас на немска фирма, в които е открита опасната бактерия.

Изтеглиха 250 кг. заразена с листерия риба

Хората, които трябва да следят за симптоми, са от рисковите групи - бременни, новородени, хора с подтиснат имунитет, възрастни над 65-годишна възраст, при които очакваме развитие на инвазивна форма на инфекцията с по-тежко клинично протичане и евентуална хоспитализация, разясни гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от катедра "Инфекциозни болести" във ВМА.

Изтеглиха над 300 кг опасен колбас от търговската мрежа

Най-честите симптоми са на гастроинтестиналния тракт, температурата, гадене повръщане и диария, най-често нещата ще приключат дотук, но при рисковите пациентие има възможност за десиминация на инфекцията за настъпване на бактериамия, септично състояние и засягане на централната нервна система. Бактерията никак не е за подценяване, не е лек причинител, макар че е навсякъде около нас, птици, риби, животни, почви, но въпреки това тя крие своите рискове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.