Предсрочните избори в Северна Македония с негативен ефект върху работата на съвместната историческа комисия

12:21, 22 окт 19 25 1645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От последното заседание на Комисията по историческите и образователните въпроси между България Северна Македония в Охрид няма някакъв съществен резултат. Уточнени са няколко въпроса от Средновековната история, които са останали от предходното заседание, след което комисията е зациклила отново около Гоце Делчев. Това заяви проф. Иван Илчев, член на комисията, в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

Каракачанов: Историческата ни комисия се върна без никакъв резултат 

Трудно е да се говори с хора, които не те чуват, каза проф. Илчев.Някои от членовете от македонска страна казват, че през Средновековието е нямало усещането, че са били българи, което е смешно.

Нашата комисия е единна в своите възгледи. В македонската има две групи. Една по-умерена група, която казва да говорим за това, но ще е необходимо много време да се променят нещата и друга група, която е зациклила и не желае да помръдне. За съжаление това е резултат на една изключително дълга пропаганда. В продължение на сто години се води една просръбска пропаганда, антибългарска", допълни още Илчев.

Ключово заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси

Той обясни, че миналата седмица са излязли резултати от анкета, кои са най-големите врагове на Северна Македония и на първо място е била поставена Гърция, на второ - с един процент разлика - България.

Предсрочните избори в Северна Македония ще са на 12 април догодина

"След това, което се случи вчера за предсрочни избори в Скопие, особено светло бъдеще за нашата комисия не виждам, но не трябва да се подценява и това, което е сторено. Македонската част на комисията призна, че Самуил е цар на българското царство, призна нещата, които ние искахме за Климент Охридски и Наум Охридски", каза проф. Илчев.

За него единственото от тук-нататък, на което може да се надяваме, е да работим бавно и постепенно с надежда нещата да се променят. Това е безсмислен спор. Такъв спор няма на друго място, само между Северна Македония и България, каза още проф. Илчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама