Мощни бури удариха Северна Италия

13:05, 22 окт 19 / Свят 25 1511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Северна Италия и доведоха до срутването на мост. Голяма част от пътищата и железопътната мрежа в областите Лигурия и Пиемонт са непроходими, съобщават местни издания. Затворени са обществени сгради, училища и детски градини, съобщи Нова телевизия.

Над 100 души бяха евакуирани в провинция Алесандрия в Лигурия, докато пожарникарите бяха натоварени с 900 операции от Милано до Геноа.

Шофьор на такси се удави по време на мощните бури. Таксито е било отнесено от придошлите води в град Каприате д‘Орба, където рухна и мост, когато река излезе от коритото си. Пасажерът – бразилец, успял да излезе от колата и оцелял като се хванал здраво за дърво, съобщиха местни медии, цитирани от БГНЕС.

Двама мъже – на 61 и 84 г., са безследно изчезнали в друг засегнат от буря регион.

Нивото на река По се е повишило с 3,5 м за 24-часов период, езерото Маджоре също е достигнало историческо ниво. 

Италия страда от повече от три бури на ден от началото на есента, с 18% повече от същия период на миналата година.

И докато на север вилнеят дъждовни облаци..., на юг рекордната жега и липсата на валежи доведе до неимоверна суша.

Италия е потърпевша от последиците от изменението на климата, като необичайните метеорологични събития зачестяват все повече. Отбелязва се „явна тенденция към тропизация“ в средиземноморската страна, която преживява „луда есен, нареждаща я в първата десетка на най-горещите от 1800 г. насам, с температура 1,27 градуса над средната“.

Високата честота на необичайните събития се очаква да продължи, като северът страда от прекомерни дъждове, а фермерите на юг рискуват да загубят реколтата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама