Ева Майдел: Председателят на ЕП да посети Западните Балкани и да подкрепи европейската им перспектива

13:46, 22 окт 19 / Политика 25 2941 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският евродепутат Ева Майдел инициира писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане той да посети Западните Балкани и да демонстрира подкрепата на Европейския парламент за процеса на разширяване на ЕС към региона.

В качеството си на президент на най-голямата неправителствена организация в Европа – Международното Европейско движение, Ева Майдел пише в писмото си, че решенията на последния Европейски съвет за отлагане на започване на преговорите за членство в ЕС на Албания и Северна Македония са изпратили смесени сигнали към страните от Западните Балкани.

Ева Майдел към Урсула фон дер Лейен: Кога България ще е в Шенген?

“Гражданите от региона, които от години работят за присъединяване към Европа, сега имат чувство, че са изоставени от ЕС, а те са силни поддръжници на Европейския проект”, се казва в писмото. То е подкрепено и подписано от председателя на комисията по външни работи на ЕП – Дейвид Макалистър, генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез, председателя на Европейските социалисти Сергей Станишев, председателя на АЛДЕ Ханс Ван Бален, бившият председател на ЕП Антонио Таяни, българския евродепутат Андрей Ковачев и други.

Според Ева Майдел икономическите, социалните и геополитическите последствия от затварянето на вратата за членство в ЕС пред Западните Балкани са твърде високи и това е причината да има нужда от публична и ясна подкрепя за европейското бъдеще на региона.

Ето какво гласи цялото писмо:

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама