Десислава Илиева: Впечатляващо е как социалистите не познават добре сферата на социалните услуги в Сливен

16:27, 22 окт 19 25 1891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десислава Илиева e родена през 1971 г.

Завършила е ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, специалност “Предучилищна и начална училищна педагогика”. Работила е в сферата на образованието като учител, помощник-директор на училище, а в момента е директор на детска градина ‘Божур“ – Сливен. 

Има стаж и в сферата на социалните услуги, като директор на Център за настаняване от семеен тип. Срещаме се с нея по повод твърденията, че в Сливен се вдигат таксите за детска градина.

В последните дни из сливенските медии се тиражира твърдението, че таксите за детските градини в Сливен са се вдигнали. Вярно ли е това?

Аз също прочетох тази „новина” и бях доста учудена от присъствието й в социалните мрежи и електронните издания. 

Бях учудена, първо защото тя, разбира се, не е вярна, и второ – защото все още не мога да приема това, че кандидатът за кмет на БСП използва темата за политическа пропаганда. 

Ако това е направено умишлено, значи се тиражира лъжа, а ако не е умишлено – издава непознаване на случващото се в общината. Ето така се раждат фалшивите новини, с които обществото има и ще има все по-голям проблем.

Таксите в детските градини на Сливен не са вдигани от близо, може би 20 години, ако не и повече. Въпросът за това не е бил поставян от ръководството на общината през изминалия мандат. Таксите към момента са в размер на 35 лв месечно, като ако детето няма пълен присъствен месец, съответно сумата намалява пропорционално.

Кой има интерес да вади тази новина, ако е фалшива?

Темите от социалната сфера са най-лесно раздразними и обществено болезнени и обикновено се засягат  и биват използвани по време на избори. Ясно е - който не е бил последните четири години в общинската администрация, а иска да я оглави, има интерес.

Впечатляващо е и как социалистите, които дори са били в управлението преди, явно не познават добре сферата на социалните услуги в града.

Лично аз се надявам искрено тази кампания да премине спортсменски и честно.

Какво е равнището на таксите в детските градини в Сливен спрямо страната и какво получават срещу това родителите и децата?

 

Таксите за детски градини в Сливен са най-ниските в страната. Те са по-ниски дори и от таксите в по-малки общини. Като пример веднага се сещам за една близка община – Твърдица. Там те са в размер на около 45 лв.

Тук е моментът да кажа, че освен професионална грижа за децата на Сливен, както и отлична подготовка за постъпване в училище, детските градини предоставят на децата три пъти дневно храна, която се приготвя на място в градините и съобразно  Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.

Осигурени са отлични хигиенни условия, както и професионална подкрепа, при необходимост, от специалисти - психолози, логопеди, ресурсни учители. Освен всичко, в градините се предоставя възможност децата да посещават на място допълнителни дейности - изучаване на английски език, народни танци, карате, футбол, спортни танци…

Директорите на детски градини нееднократно сме поставяли въпроса за твърде ниските такси в нашата община при срещи с общината. Към момента обаче администрацията няма намерение да ги повишава и прави всичко възможно те да останат в съшия размер.

Какво ще кажете на родителите, които са притеснени от потенциално увеличение на таксите?

От многото проведени срещи на директори на детски градини с ръководството на общината става ясно, че таксите за детски градини в Сливен няма да бъдат увеличавани. Родителите могат да бъдат спокойни в това отношение. 

Нека не се поддаваме на спекулации седмица преди изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама