Мониторингът за Румъния остава

16:50, 22 окт 19 / Свят 25 2087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия прие днес поредния си доклад за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), съобщиха от пресслужбата на ЕК, цитирана от БНР.

За Румъния се посочва, че от последния доклад от ноември 2018 г. ЕК е потвърдила пред властите на страната случаи на отстъпление от напредъка, постигнат предишни години, и че това развитие е източник на голямо безпокойство.

ЕК препоръча отпадането на мониторинга за България

ЕК съжалява, че Румъния не се е ангажирала с допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г., които са изцяло в съответствие с позициите на други институции. Тези препоръки трябва да бъдат следвани, за да бъде продължен процесът на реформа и да бъде подновен пътят към приключване на МСП.

Приветства се фактът, че през юни румънското правителство е изразило желание да възобнови този подход. Положени са усилия за инвестиране в нови консултации и диалог с правосъдието. ЕК очаква този ангажимент да се превърне в конкретно законодателство и други мерки.

Ключовите институции в Румъния трябва колективно да демонстрират силен ангажимент към независимо правосъдие и борба с корупцията, посочва ЕК

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама