Акцент на деня: ЕК потупа България и шамароса Румъния

17:30, 22 окт 19 25 3440 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Европейската комисия препоръча мониторингът за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне.

Надзорът за Румъния обаче остава, тъй като според ЕК страната е направила „отстъпление от постигнатия напредък“ по механизма.

Мониторингът съпътства членството на двете страни от 12 години насам. България и Румъния бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията. Миналата година ЕК излезе само с три препоръки към България и се надяваше страната ни да ги изпълни. Тогава бе изказано предположение, че тазгодишният доклад ще бъде последният. Самият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер неведнъж е заявявал, че се надява до края на мандата на тази комисия мониторингът за България и Румъния да отпадне.

Според тазгодишния доклад на ЕК страната ни полага последователни усилия, за да изпълни поставените ѝ препоръки и е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на ангажиментите,  които е поела при присъединяването си към ЕС.

Отбелязва се обаче, че трябва да продължим да работим за превръщането на тези ангажименти в конкретно законодателство. За целта Комисията предлага след отпадането на мониторинга приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира от национален механизъм, и от ЕС.

Европейска комисия предлага нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава не само в България и Румъния, а във всички държави членки на Европейски съюз. На национално ниво пък трябва да създадем нов съвет натоварен с функциите да следи за продължаване на реформите.

„През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС“, коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Окончателното сваляне на мониторинга за България ще стане след като ЕК се допита по въпроса с Европейския съвет и Европарламента и се запознае с техните бележки.

Новината у нас коментира председателят на ВКС Лозан Панов. По думите му отпадането на мониторинга е положителна новина, която обаче ще бъде използвана в предизборната кампания. За него обаче съдебната ни система не е с тези измерения, с които би трябвало да бъде една европейска съдебна система и очевидно Механизмът за проверка надали е най-добре работещият.

Най-доволен от намеренията на ЕК би трябвало да е правосъдният министър Данаил Кирилов, който малко след встъпването си в длъжност обяви, че ще подаде оставка, ако мониторингът за страната ни не отпадне тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама