Зимбабве обяви нов национален празник - Ден срещу санкциите на САЩ

09:45, 23 окт 19 / Свят 25 988 Topnovini
1

Властите в Зимбабве обявиха нов официален празник на страната, на който хората да протестират срещу санкциите на САЩ.

Т.нар. Ден срещу санкциите ще бъде отбелязван на 25 октомври, обяви и.д. министърът на информацията Амон Мурвира. Той окачестви това решение като шанс "да бъде подчертано още повече значението на този ден за икономическата еманципация и благоденствие на Зимбабве".

Очаква се десетки хиляди хора да бъдат превозени с автобуси до столицата Хараре, където ще се включат в шествие, ще гледат футболна среща между двата най-големи футболни клуба в Зимбабве и ще присъстват на концерт, който ще продължи цяла нощ.

Десетки зимбабвийски представители, включително президентът Емерсон Мнангагва, от години са подложени на американски санкции за предполагаеми нарушения на човешки права на фона на проблемни избори и конфискациите на земя на бялото население.

САЩ казват, че санкциите не са насочени срещу цялото правителство на Зимбабве и не засягат деловите отношения между двете страни. Вашингтон е заявявал също, че САЩ са най-големият източник на хуманитарна помощ за африканската страна, чиято 300 процентна инфлация е втората най-висока в света след тази на Венецуела.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 189 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.