Зукърбърг изнесе реч за цензурата – Facebook показа само позитивните коментари

10:27, 23 окт 19 / Свят 25 1074 Topnovini
1

Създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг изнесе реч за цензурата в социалната мрежа и онлайн в нов лайвстрийм, но алгоритмите на Facebook му изиграха лоша шега, като показаха единствено позитивните коментари и реакции, пише „Индипендънт“, цитиран от bTV.

Преди няколко дни Зукърбърг се обърна към учениците в университета в Джорджтаун с реч за това колко е важно да няма цензура в социалните мрежи. Събитието беше показано на живо  и беше гледано от десетки хиляди потребители.

Всички,забелязаха едно и също – реакциите и коментарите, които се появяват по време на живо излъчване в социалната мрежа бяха почти изцяло положителни. По време на живо включване системата показва реакции с емоджита и коментари, които се филтрират на базата на пропорция. Това означава, че вместо да показва всички реакции, социалната мрежа показва приоритетно тези, които са по-голям брой.

Facebook обяви нови правила за сигурност

След края на 35-минутната реч, потребителите онлайн получиха възможността да разгледат абсолютно всички реакции и коментари, сред които имаше и много негативни и осъдителни. Според статистиката на Facebook „ядосаното емоджи“ е било натиснато приблизително 900 пъти по време на живото включване, а одобрителното „палец нагоре“ – 77 хил. пъти. В речта си Зукърбърг говори за свободата на словото онлайн и пламенно защитава подхода на „Фейсбук“ в тази насока.

Това не е първият път, в който социалната мрежа създава неясноти със собствените си алгоритми. Компанията си навлече остри критики, след като стана ясно, че политиките й позволяват политическите реклами да бъдат подвеждащи или да съдържат лъжи. Отделно продължават яростните критики, че мрежата спомага разпространението на дезинформация по време на предизборни кампании, както и позволяването на обидна реч.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 43 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.