Половината от шофьорите са глобявани през последната година

10:52, 23 окт 19 25 1822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще бъде представен вторият годишен доклад от проекта „Индекс за безопасно шофиране“, който ни запознава със самооценката на поведението и реакциите при шофьорите, съобщи БНР.

Тазгодишното допитване до 56 хил. души показва, че половината от всички водачи са били глобявани през последните 12 месеца. От високорисковите групи всеки пети пък е имал инцидент на пътя. Според автора на доклада Яна Спасова причината за това е, че водачите имат много високо доверие в собствените си възможности и подценяват грешките си.

Адекватни ли са идеите за промяна на шофьорските изпити?

„Най-тревожното е комбинацията между агресия, високоскоростно шофиране, ниска концентрация и неумения”, подчерта Спасова. Според нея тази комбинация е характерна за най-младите шофьори. Тя заяви, че всички институции полагат усилия в борбата с пътния травматизъм, като уточни, че целта е до 2020 г. жертвите на пътя да намалят наполовина.

96% от инцидентите в страната са резултат от грешка на водача

Промяната ще дойде от нас, не от институциите. Колкото и санкции да бъдат налагани, това не води до много сериозни резултати. Това, което ще доведе до резултат, е ако се възприеме съвременният подход в пътната безопасност, който касае не само водачите и контролът, но и инфраструктурата, превозните средства, медицинската помощ. Ако се промени нагласата към движението по пътищата изобщо, тогава нещата ще се променят и водачите ще започнат да обръщат внимание на грешките си“, коментира още тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама