Половината от шофьорите са глобявани през последната година

10:52, 23 окт 19 / Общество 25 1076 Topnovini
1

Днес ще бъде представен вторият годишен доклад от проекта „Индекс за безопасно шофиране“, който ни запознава със самооценката на поведението и реакциите при шофьорите, съобщи БНР.

Тазгодишното допитване до 56 хил. души показва, че половината от всички водачи са били глобявани през последните 12 месеца. От високорисковите групи всеки пети пък е имал инцидент на пътя. Според автора на доклада Яна Спасова причината за това е, че водачите имат много високо доверие в собствените си възможности и подценяват грешките си.

Адекватни ли са идеите за промяна на шофьорските изпити?

„Най-тревожното е комбинацията между агресия, високоскоростно шофиране, ниска концентрация и неумения”, подчерта Спасова. Според нея тази комбинация е характерна за най-младите шофьори. Тя заяви, че всички институции полагат усилия в борбата с пътния травматизъм, като уточни, че целта е до 2020 г. жертвите на пътя да намалят наполовина.

96% от инцидентите в страната са резултат от грешка на водача

Промяната ще дойде от нас, не от институциите. Колкото и санкции да бъдат налагани, това не води до много сериозни резултати. Това, което ще доведе до резултат, е ако се възприеме съвременният подход в пътната безопасност, който касае не само водачите и контролът, но и инфраструктурата, превозните средства, медицинската помощ. Ако се промени нагласата към движението по пътищата изобщо, тогава нещата ще се променят и водачите ще започнат да обръщат внимание на грешките си“, коментира още тя.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани