„Мистерията на българските гласове“ очарова Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм и Осло

13:10, 23 окт 19 / Култура и наука 25 1053 Topnovini
1
2
3
4

С огромен успех продължават концертите на хора „Мистерията на българските гласове“ с Лиса Джерард от есенното им турне за представяне на албума „БууЧииМиш“. След Скопие, Загреб, Любляна и Прага дойде ред и на Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм и Осло.

Първото място, което българките и австралийската звезда, разтърсиха с авангардния си проект, бе театър „Савой“ в Хелзинки. Концертът започна с появата на финландската певица Емми Куянпаа заедно с няколко от солистките на хора, които изпълниха българска народна песен. Емми е изучавала тайните на прочутото нашенско гърлено пеене в АМТИИ в Пловдив.

След края на концерта, заедно с възторжените аплаузи, поредна изненада очакваше „Мистерията на българските гласове“ - за да ги поздравят бяха дошли живеещите във Финландия бивши техни колежки Гергана Попова и Невяна Ганева, участвали в записите на албума „БууЧииМиш“.

На следващата вечер, след края на шоуто, в изключително красивата и акустична зала на Датската национална телевизия в Копенхаген се случи още нещо неочаквано. Преминалите почти изцяло към безкасови плащания датчани притичваха до съседни банкомати, за да могат да си закупят албума „БууЧииМиш“ и да го отнесат с автографи от Лиса Джерард и от изпълнителките, които всяка вечер се срещаха на живо със своята публика.

В тези моменти зрителите изразяваха открито емоциите си от чутото и видяното на сцената. Всички отбелязваха изключително успешното съчетаване на пеенето на Лиса Джерард с гласовете и високата класа на българките. В интервюта, които прочутата солистка на „Dead Can Dance” даде за национални телевизии в почти всяка от държавите, тя не пропускаше да отбележи задоволството и голямата си благодарност за възможността да осъществи своята 30-годишна мечта – да пее с българките.

Градусът на вълнението като че ли премина в червената част на скалата в Стокхолм, където освен почитатели на „Мистерията на българските гласове“ от родината на „АББА“, присъстваха и много българи, гърци и руснаци. По време на концерта, почти през цялото време съпровождан от одобрителни възгласи и мощни аплаузи от емоционалната публика, наш сънародник развя българския трибагреник в залата, а мнозина българи не криеха сълзите си след изпълнението на нашия хор.

Българският посланик в Стокхолм Иван Павлов, придружен от съпругата и от трите си деца също присъства на концерта и лично изрази пред изпълнителките и виртуозните музиканти радостта си от изключителното им представяне. Дипломатът окачестви събитието като забележителен празник на българското музикално изкуство в Швеция.

Влиятелният всекидневник „Хелзингин Саномат“ посвети на хора цели две страници, като на първата от тях е поместена изцяло и единствено снимка на ансамбъла и Лиса Джерард. Концертите на българския ансамбъл получават адмирации от музикални критици и влиятелни блогъри във всяка от посетените досега девет столици. Отбелязва се новаторският характер на най-новия проект на състава, който съхранява изцяло същността на фолклора ни и го надгражда по уникален начин.

Температурата от няколко градуса над нулата и леденият дъжд, с които след Хелзинки, и Осло посрещна състава, не можаха да уплашат българките и за четвърта поредна вечер те изнесоха незабравим спектакъл в престижния театър „Сентрум“ в норвежката столица. На неговата сцена са пели имена като „Джетро Тул“ и Иги Поп, а през ноември ще гостува Лиса Стенсфийлд.

Изкуството на солистките на „Мистерията на българските гласове“ получи горещо одобрение, но и тук, както навсякъде, с подчертан интерес се посрещнаха бийтбокс импровизациите на един от ключовите участници в проекта Skiller. Те особено се харесаха на взискателните и сдържани норвежци, някои от които сърдечно поздравиха младия изпълнител и продължително разговаряха с него след концерта. Много комплименти за участието си получават постоянно всички музиканти, които работят по този проект.

Есенното турне на „Мистерията на българските гласове“ приключва с техни изяви заедно с Лиса Джерард във Виена, Атина, Лозана и Цюрих.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 179 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.