Намалява контрабандата на цигари у нас

11:40, 23 окт 19 25 2003 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

3,4% е делът на кантрабандните цигари в България през второто тримесечие на 2019 г. Това сочат данни от проучване на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Наблюдава се намаление с 0,4% спрямо първото тримесечие на 2019 г., когато делът е бил 3,8%, както и намаление с 1,3% спрямо второто тримесечие на 2018 г. (4,7%). В топ пет на градовете с най-голяма контрабанда на цигари попадат Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен и Враца.

Данните от проучването сочат, че България бележи устойчива положителна тенденция за намаляване на цигарите без бандерол.

Намаляла ли е контрабандата на цигари?

В сравнение с проучванията за второто тримесечие на 2019 г., направени в част от другите държави в ЕС, България е с най-ниско ниво на незаконна търговия с цигари. Увеличение на контрабандата има във Франция и Германия, а Румъния бележи леко намаление.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че данните са добри, защото се работи активно. „Задържали сме над 62 тона нарязан тютюн. Ако това го превърнем в цигари, можем да сметнем колко ТИР-а са. И това е извън всичко, което се засича от проучването“, каза той. Борисов коментира още, че заради разбиването на много фабрики за нелегални цигари у нас, те са започнали да се изнасят извън пределите на държавата.

Задържаха над 8 000 000 къса нелегални цигари

34% беше контрабандата на цигари преди нас. Сметнете ги за колко милиона става въпрос. Защото най-лесният начин да се изкарат черни пари е чрез контрабандата на цигари. И тези черни пари развращаваха цялата политическа класа“, посочи Борисов и подчерта, че тоталното видеонаблюдение на службите дава резултат.

На нас парите ни трябват в бюджета, за да можем да сме конкурентноспособни и да върви икономиката“, заяви премиерът. Той посочи, че фискалният резерв е над 10 млрд. лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама