Пред ТОПНОВИНИ - Калоян Паргов: Искам София да стане град, който дава добро качество на живот

13:51, 23 окт 19 25 2278 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

ТОПНОВИНИ потърси Калоян Паргов, лидер на столичните социалисти от 2013 г., член  на ИБ на БСП и водач е на листата общински съветници на социалистите, към който се обърна с десет въпроса за управлението на столицата и в каква посока ще работи той.

Г-н Паргов, какви са общите ви идеи с Мая Манолова?

Ние, както и много други партии, подкрепихме гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова. В началото на кампанията заедно с "Движение 21", АБВ и БСДП подписахме споразумение под наслов “Заедно за коренна промяна в управлението на Столична община“. В това споразумение, което е израз на нашата подкрепа към г-жа Манолова, както и на нейния ангажимент, че ще изпълнява тези политики, сме заложили в 13 точки. Те са свързани с градоустройството на София, качеството на градската среда, начинът на работата в общината, който трябва да е законосъобразен - публичен и прозрачен и в интерес на всички граждани, екологията - зелената система на София, достъпът до планината Витоша и развитието на минералните извори, които са уникални природни дадености и голямо богатство за столицата. За развитието на градския транспорт като редовен, удобен и достъпен, за обществения ред и сигурността, за активна социална политика, качествено образование във всички училища и достъпно за всички деца, активна жилищна политика. За културата, спорта, за свободното време, както и най-вече за начина, по който ще разходваме публичните средства, които формират общинския бюджет - по-ефективно, по-прозрачно и с оглед постигане на всички тези цели, които сме си поставили. 

Ако има балотаж и Мая Манолова не е на него, има ли друг кандидат, който бихте подкрепили?

Такава хипотеза не съществува пред нас. Мая Манолова ще бъде на балотаж и ще бъде избрана, това е единствената възможност, за която мислим и за която работим.

Говорите за поставяне на началото на един нов модел на управление - по-успешен и по-прозрачен. Какво е необходимо за успешното управление на Столична община и как смятате да го направите?

Ако трябва с две думи да опиша сегашното състояние на общината под ръководството на г-жа Фандъкова и политическа партия ГЕРБ, то е развитие в застой. Г-жа Фандъкова и нейният екип направиха каквото можаха, а сега е време за промяна. В София има не малко пари, 1.7 милиард лева, които планирани и похарчени по различен начин - прозрачно и професионално и с грижа за хората, могат да дадат много по-добър резултат от сегашния. Това е в основата на тази нова философия, която е залегнала в цитираното споразумение с приоритети.

Основното различие е в подхода и начина на работа. Едно от първите неща, с които ще се заемем това е с планирането на бюджет 2020. При формирането на новото мнозинство, в което основна тежест ще имат съветници на БСП, подкрепящи кмета Манолова, ще трябва да заложим точно тези политики, за които говорим в предизборната кампания.

Ще влезем в кварталите, нещо което Йорданка Фандъкова така и не направи през последните четири години. Това ще стане като планираме необходимите средства за квартална инфраструктура и благоустройство на междублоковите пространства и кварталните градинки.

Проблемът с детските градини също е решим при добра воля - една детска градина струва около 2.5 милиона лева, за две години и половина можем да изградим 10 чисто нови детски градини, с по 100 места всяка, което ще намали недостига с 1000 места.

Ако говорим за чистотата на въздуха - на първо място е почистването. В договорите с фирмите, които извършват тази комунална дейност, трябва да е заложено да мият редовно всички улици, не само основните артерии, а и вътрешнокварталните улици. Хигиената на града дава принос и към чистотата на въздуха, защото автомобили, пешеходци и велосипедисти вдигат натрупания прахоляк, а това замърсява въздуха. 

На какво ще заложите в работата си в новия общински съвет?

Има три неща, които са залог за успешно управление, в което г-жа Фандъкова и политическа партия ГЕРБ не успяха. Това са прозрачност, професионализъм и зачитане на мнението на гражданите. Тук е мястото и да кажа, че ще изискваме компетентност и професионализъм от администрацията на Столична община. Всички, които отговорят на тези изисквания, няма от какво да се притесняват. Но няма да толерираме непрофесионално отношение към работата и към хората. Администрацията не е на кмета, тя е на гражданите, които плащат заплатите ѝ със своите данъци и такси. Ще питаме хората по всички теми, които ги касаят, за да няма недомислици като тази в Чепинци - за година и половина изградили пет детски площадки, а деца почти не са останали там. Хората имат нужда тези пари да се вложат в други дейности. Мнението на хората, къде и за какво да се похарчат техните пари, е много важно. Това може да се постигне посредством обществени съвети, които вече естествено се фомираха, заради недоволството на гражданите от презастрояването и липсата на облагородяване на кварталите, в които живеят. 

Как ще се борите срещу корупцията?

Контролтът и нетолерирането на подобни явления в рамките на Столична община е единственото ефективно оръжие за справянето с това явление. То отнема от конкурентноспособността на икономиката. Корени се и в основата на проблемите с качеството на ремонтите.

Почти няма столичен квартал, който да не е протестирал срещу презастрояването на зелените си площи. Как смятате вие да решите този проблем?

Този проблем е заложен, като бомба със закъснител, от закона “Лучников” - връщането на земеделски земи в реални граници в урбанизираните територии. Инвестиционните намерения на собствениците често предизвикват обществени недоволства. Решението е на първо място да се изготви регистър на всички такива проблемни терени. Следващата стъпка е със съотвените нормативни инструменти, които ги има под формата на взаимни дарения, да се търси компенсиране на собствениците с терени, застрояването на които няма да предизвика обществено неодобрение. Градът може да се развива на север, а защо не и на югоизток. Трябва да намерим баланса между частния и обществения интерес, но без да нарушаваме върховенството на закона. 

Срещнахте се с таксиметровия бранш преди около 2 седмици, казахте, че първото нещо, с което ще се захванете е с актуализиране на тарифите на такситата, които ще се увеличат. Не се ли притеснявате, че така ще си навлечете недоволството на софиянци?

Да, има такава претенция от таксиметровия бранш. Това, което им казах е, че за разлика от досегашното мнозинство на ГЕРБ, новото ще спазва закона. До този момент Столична община се държи над закона, което е недопустимо. Всяка година трябва да има обсъждане на предложенията на бранша по отношение на актуализация на тарифите за таксиметрови превози. Това не означава задължително, че трябва да се вдигат, може и да се намаляват, може и да оставят същите. Ако тези претенции са адекватни и отговарят и на обществения интерес, тогава ще отговорим с решение. Таксиметровият превоз в бъдеще трябва да бъде по-силно застъпен в общинската транспортна схема, включително и с желанието им да ползват бус лентите, когато са с клиент. Както и за повече стоянки и ред други въпроси, които те повдигат. 

Имахте решение на проблемите на града - на централните части, на кварталите и на комплексите. Кажете откъде ще започнете?

По никакъв начин не искаме да противопоставяме централната на периферната част на града. Макар, че контрастите са отчетливи и, за съжаление, дисбалансът е все по-видим. Решението е въпрос на добро планиране на средствата. Има пет отчетливи приоритета. Кварталната инфраструктура, благоустройството и поддръжката - това е приоритет, който може да има числово изражение още в следващия бюджет. След това е преодоляването на недостига на места в детски градини и ясли. Трето е чистотата на въздуха. Четвърто е решаването на проблема с трафика и задръстванията - трябва да започне планиране на необходимите тангенти и пробиви, които ще отпушат движението. Следва принципно нова организация на движението – преосмисляне на транспортната схема, свързана с организация на обществения транспорт. Всички недомислици като велоалеята на ул."Г.С. Раковски", която не се ползва от толкова много велосипедисти, а увеличи с 30 минути престоя в задръстването. Легналите “полицаи”, които някак безразборно и безконтролно изникват и създават задръствания, допълнителен трафик и замърсяване на въздуха. Пример е бул. "Симеоновско шосе", на което няма нужда от толкова много легнали “полицаи”,  защото е под наклон. Въпросът може да се реши с един пешеходен светофар. Имам предвид преосмисляне на такъв тип неща, които не решават, а създават допълнителни затруднения. 

Как ще коментирате изказването на г-жа Фандъкова, че "Булгаргаз" рекетира "Топлофикация"?

Считам, че е недопустимо кметът на София да обвинява една държавна компания в престъпно поведение като рекета. Тук трябва да зададем резонно въпроса към г-жа Фандъкова, кога е разбрала, че условията на договора с „Булгаргаз“ са рекетьорски и реагирала ли е на време? Очевидно, че или не ги е знаела, или не се е интересувала, или изобщо не е предприела нищо, за да промени тези условия.

Другият въпрос е защо 10 години не е защитила „Топлофикация“ от този рекет, защото като кмет тя отговаря за това общинско дружество. Рекетът според Наказателния кодекс е престъпление. Дали госпожа Фандъкова е сигнализирала прокуратурата за това? Очевидно, че не, защото иначе щяхме да знаем. Искам да напомня, че старите задължения към „Булгаргаз“ от половин милиард, които бяха уредени във взаимно споразумение с БЕХ. Както и за изгубените 95 милиона лева на „Топлофикация“, които се държаха на влог в КТБ. Г-жа Фандъкова дължи обяснение и за това като кмет. Уволнението на директора на „Топлофикация“ беше само замитане на случая под килима. Факт е, че „Топлофикация“ се управлява зле и за това отговорност носи кмета и мнозинството в СОС. 

Каква ще е първата ви задача след изборите?

Първата задача и на кмета, и на общинския съвет, след като избере ръководство на Столична община – председател на СОС и заместник-кметове по различните ресори, е да стартират процедурата по изготвянето на новия бюджет

Каква ще е вашата лична кауза в СО?

Промяната на модела на управление за една друга перспектива за развитие на София. В частност да заложим на такива политики и управеление, за да може София много скоро да се доближи до стандарта на други европейски столици, като Виена. Това е каузата - София да стане град, който дава добро качество на живот. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама