Пред ТОПНОВИНИ - Димитър Делчев: За да има промяна, трябва да изкореним корупционния модел на ГЕРБ

15:15, 23 окт 19 25 2764 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

ТОПНОВИНИ потърси Димитър Делчев, председател на политическа партия "Движение България на гражданите" и народен представител от Реформаторския блок в 43-то Народно събрание от 2014 г., водач на листата на ДБГ за общински съветник, към който се обърна с шест въпроса за управлението на столицата и в каква посока ще работи той.

Г-н Делчев, не издигнахте собствен кандидат за кмет, а като дясна партия подкрепихте Мая Манолова. Защо?

Не издигнахме собствен кандидат за кмет, защото искаме промяна в София. При слабо БСП в столицата и разединена десница, единственият кандидат, който не само иска, а и може да донесе промяната, е Мая Манолова. С просто око се вижда, че гражданската й кандидатура се харесва от десни, от леви, но и от хора, които по принцип не гласуват.  

„Движение България на гражданите“ издигаме, обаче, наши кандидати за общински съветници. В листата ни има качествени юристи, икономисти, лекари, майки на деца с увреждания, хора с каузи от "Път на младите", ЗНС и НДСВ и инициативните комитети против презастрояването. Подкрепата за нас с   67, означава не само почтени и работливи общински съветници, но и опора за политиките на г-жа Манолова в бъдещия Общински съвет.

Какви са общите ви идеи с Мая Манолова?

Още преди началото на кампанията предложихме на г-жа Манолова "Платформа за гражданско управление", в която сме заложили над 20 политики за дясно управление на София. Тя ги прие. Сред тях са неувеличаването на данъците през следващия мандат, цялостно изграждане на Околовръстния път и започването на вътрешните градски рингове, така че да се намали паразитния трафик в центъра, който причинява и огромните задръствания. 

Нашата цел е за четири години да започнем решаването на конкретни проблеми. Като презастрояването например, което пренаселва квартали като "Младост", "Люлин", "Изгрев", "Лозенец", "Манастирски ливади" и др. и унищожава и малкото останали междублокови пространства. Това трябва да се спре с мораториум за строителство в зелените площи. Изготвили сме строен план за компенсиране на изрядните собственици.

Ако има балотаж и Мая Манолова не е на него, има ли друг кандидат, който бихте подкрепили?

Независимо кой отиде на балотаж, ще гласувам за кандидата на промяната. Смятам обаче, че г-жа Манолова извоюва много битки за хората през последните 4 години и те не са забравили това. Надявам се да я подкрепят в усилието и за смяна на изчерпания модел на ГЕРБ в София.

Много хора смятат, че който и да стане кмет, промяна няма да има.

Това върши идеална работа на статуквото. Г-н Борисов постоянно внушава, че всички са маскари и няма смисъл да се гласува за други, защото всичко ще си остане постарому. Това, че той обеща през 2007 г. справедливост за престъпниците и не го направи, не означава, че всички са като него.

Ние в ДБГ вярваме, че за да се развива София и България, корупционният модел на управление на ГЕРБ трябва да бъде сменен. Наша основна цел е да въведем реален граждански контрол върху работата на кмета и общинския съвет. Изчистването на обществените поръчки от лобизъм и близки до властта фирми е основна цел, чрез постигането на която ще стимулираме повече микро, малки и средни предприятия да работят в София. 

Имате ли конкретни решения на проблема с корупцията?

Корупцията не обича прозрачност и светлина. В момента гражданите на София не могат да участват в заседанията на Общинския съвет, а само да наблюдават онлайн. Ще променим това. Чрез електронна платформа ще въведем проследимост на процесите в Столична община и възможност за оценка на общинските услуги от гражданите. 

Но най-важната битка е с корупцията в обществените поръчки. ГЕРБ направиха така, че във всеки сектор да има по няколко близки до властта фирми, които монополизираха поръчките. Възлагането на поръчки през електронна платформа ще прекъсне контакта между кандидатите и общината и ще даде прозрачност на процедурата, така че от един момент нататък да стане невъзможно манипулирането на резултата. 

Излиза, че според вас корупцията е единственият проблем на София?

Не е единственият, но е най-важният. Защото корупцията изяжда развитието във всички сфери. Защо тротоарите са счупени, а улиците са целите в дупки? Защото, ако половината от стойността на ремонтите не се връщаше под формата на комисионни към управляващите, със спестените милиони хем ремонтите щяха да са по-качествени, хем ремонтираните улици и тротоари щяха да са двойно повече.

От мислене на порочни схеми в строителството общината забрави да реши един от големите проблеми, застрашаващ здравето на милиони деца и възрастни – мръсният въздух. София е столицата с най-мръсен въздух, защото години наред не се предприемаха никакви действия. Все още общината притежава само един датчик за чистота на въздуха. Нашето решение на този проблем е въвеждане на стимули за повече електромобили в София. Когато общината направи така, че за хората да е по-изгодно и удобно да карат електромобил, тогава те ще заменят старите си коли, които са един от най-големите замърсители на въздуха.

Каква ще е Вашата лична кауза в СОС?

Ще работя за това СОС да спре да бъде безгласна буква в управлението на Столичната община, а именно там да се провеждат реални дебати за бъдещето на столицата. 

Имам още една, специална кауза и тя е изграждането на голям паметник на княз Александър Батенберг в София. Той е първият княз на България след Освобождението от турско робство. Управлявал е само 7 години, но за този период е постигнал Съединението на България с Източна Руменлия и е победил Сърбия във войната на капитаните срещу генералите. Въпреки че е превърнал България от село в държава, Батенберг нарочно е неглежиран, защото не е слушал наставленията на Русия, а се е водил преди всичко от интереса на България. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама