137 от кандидатите за кметове в страната са с агентурно минало

13:17, 23 окт 19 25 3733 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Комисията по досиетата извърши проверка на кандидатите за кметове, регистрирани за участие в местния вот. Проверени са 4 422 лица останалите 2319 претенденти не подлежат на проверка за агентурно минало, тъй като са родени след 16 юли 1973 г.

Резултатите показват, че 137 от кандидатите за кметове в страната имат агентурно досие.

Най-много агенти на ДС има в редиците на БСП – общо 29. Те са издигнати самостоятелно или в коалиции за предстоящия кметски вот. Сред най-интересните имена са тези на кандидате за кметове на Разград - Денчо Бояджиев, на Ябланица – Димитър Драганов. С агентурно минало са още претендентът за кметския пост в  Сливница  - Георги Георгиев, който е издигнат в коалиция с АБВ и кандидатът за кмет на община Средец – Иван Кичев, който е подкрепен в коалиция с ПП „Възраждане“. Агенти в ДС са били кандидатите на левицата в Ихтиман – Иванко Пандезов, в Брегово – Милчо Въков, в Правец – Румен Гунински и в Джебел – Ясен Устренски. Принадлежност към службите е установено и за номинацията на социалистите в Чепеларе - Пантелей Мемцов и в Брусарци – Румен Савов.

Сред кандидатите на ГЕРБ 24 са с агентурно минало. Сред тях се открояват имената на кандидатите за кметове на Шумен – Любомир Христов и на Сливо поле – Валентин Атанасов. Интересен факт е, че в две кметства в Монтанско ГЕРБ и СДС подкрепят бивши агенти на ДС. Това са Борис Цветков в с. Габровница,  Георги Цеков в с. Долно Белотинци.

СДС самостоятелно са издигнали двама кандидати, които са работели за ДС. Това са претендентът за кмет на Кърджали – Иван Коларов и Величко Станчев, който участва в надпреварата за кметския пост в казанлъшкото село Дунавци.

17 са бившите ченгета сред номинациите на ДПС. С досиета в ДС са кандидатите на движението в Русе - Дауд Ибрям, в Тутракан – Нехат Кантаров. В коалиция с НДСВ движението издига кандидатуратае на Иляз Ибишев в хаджидимовското село Блатска.

Следва ВМРО с 11 кандидати с агентурно минало. Двама от тях са общи с ГЕРБ и СДС, а един е споделен с АБВ и НФСБ в коалиционен формат. За ДС са работили кандидатите на партията за кмет на Провадия - Дамян Неделчев, на Созопол -Костадин Мархолев, на Трекляно - Митко Димов и на Сливница - Петър Стойков. В коалиция с „Воля“ Патриотите издигат за кмет на Копривщица Иван Лесков, който също е с агентурно минало. Партията на Каракачанов дори предлага бивш агент за кмет на столичния район „Красно село“ - Христо Христов.

„Воля“ на Веселин Марешки се отчита с още двама кандидати с досие - общо трима с претендента за Копривщица. Останалите двама са кандидатът за кмет на Каварна – Миглен Манов и претендента за кмет на никополското село Въбел – Дарин Кинов.

НФСБ има една кандидатура, свързана с тоталитарните служби - кандидатът за кмет на Смолян - Владимир Гърбелов.

И сред номинациите на „Демократична България“ има 1 представител, който е бил агент на ДС – това е кандидатът за кмет на кметство Бенковски в община Аврен - Илко Златев. От дясната коалиция вече обявиха, че оттеглят подкрепата си за Златев. 

Общо 7 са бившите ченгета сред кандидатите за районни кметове в столицата. Освен издигнатия от ВМРО кмет за район „Красно село“ с агентурно минало са още Никола Вучев от "Движение ЗАЕДНО за промяна"- също кандидат да оглави района. В район „Искър“ партия „Българско национално обединение“ издига агент на ДС - Валентин Христов, а в район "Кремиковци" с агентурно минало е представителят на коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ Емил Димитров. С минало в тоталитарните комунистически служби са и претендентите за районен кмет в „Изгрев" Калин Манов, номиниран от „Национална републиканска партия“, претендентът за район „Средец“ Кристиян Кръстев от „Движение ЗАЕДНО за промяна“ и кандидатът за кмет на район „Люлин“ Максим Велков издигнат от „Ние, Гражданите“.

Пълният списък на кандидатите, за които е установена принадлежност към ДС може да откриете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама