Кои общини са първенци по новорегистрирани жители преди местния вот?

16:13, 23 окт 19 25 3605 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Пет общини заемат челните места в класацията по новорегистрирани жители преди местния вот  - Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани и Грамада. Това показват данните от изследване на Асоциация „Прозрачност без граници“, което цели да установи дали е преодолян проблемът с изборния туризъм.

От „Прозрачност без граници“ посочват, че изборният туризъм е реален проблем особено в малките населени места, в които дори няколко десетки гласа могат да преобърнат изборния резултат. Затова от началото на септември асоциацията извършва мониторинг на изборния процес преди местния вот на 27 октомври.

Според данните към момента най-високорисковите общини, от гледна точка на въздействие върху изборния резултат, са Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани и Грамада, където в сравнение с останалите общини има непропорционално увеличение в броя на новорегистрираните жители през първата половина на 2019 г.

 Делът на новорегистрираните жители там е значителен – той варира между 5 до 10% от населението, и е достатъчно голям, за да повлияе върху изборните резултати.

Сравнението между изследването през 2019 г. и това от предишните местни избори през 2015 г. показва, че няколко общини присъстват и в двете класации на най-висок дял на новорегистрираните жители по настоящ адрес. Това са Трекляно, Минерални бани, Грамада и Бобошево.

„Прозрачност без граници“ посочват, че най-показателният пример за проблем с изборния туризъм е Кресна, където медиите са показали, че жители на Сандански и Струмяни са били са били регистрирани по настоящ адрес в Кресна без тяхното знание и съгласие. Това показва, че все още има пропуски в законодателството, които позволяват манипулирането на изборните резултати чрез използването на „мъртви души“.

Община Минерални бани пък е показателен пример за важната роля на местната власт като инструмент за достъп до допълнителни икономически ресурси и за последващо облагодетелстване на тесен кръг лица. Асоциацията се позовава на медиен репортаж, който разкрива, че един от кандидатите за кмет е бил инспектиран от Фонд „Земеделие“ във връзка с използването на еврофондове за финансирането на хотели, принадлежащи на децата му. Наличието на подобни медийни скандали е знак за проблеми в прозрачността и отчетността на управлението и преплитането на политика и икономика на местно ниво. В контекста на изборния процес, данните могат да бъдат индикатор за мобилизация на избиратели, която има за цел запазване на монопола върху местните ресурси.

Трекляно е една от най-малките общини в България, но се появява за втори път в класацията на общините с най-висок дял на нарастване на жителите преди местни избори. От „Прозрачност без граници“ отново цитират медийни публикации, според които прирастът на населението е резултат резултат от задължителната регистрация за социални помощи, както и от липсата на местни жители, които желаят да се кандидатират за общински съветници. Данните са показателни за това, че някои малки общини нямат собствен капацитет за поддържане на самостоятелни органи на местно самоуправление и по същество са сателит на други съседни населени места. За да запазят своите местни органи те „привнасят“ както избиратели, така и представители в местните органи на самоуправление.

Изследването на Асоциация „Прозрачност без граници“ се основава на публично достъпните данни от официалния уебсайт на ГРАО и анализира тенденциите в промените на адресните регистрации по настоящ и постоянен адрес, като използва за сравнителен анализ данни от периода януари 2018 – юни 2019 г. За извършването на оценка на потенциален риск в някои общини са използвани също така и публикации от медиен мониторинг, който е послужил като източник на информация относно специфичния местен контекст и причините за атрактивността на някои населени места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама