Протест и контрапротест в деня на избор на главен прокурор

09:30, 24 окт 19 / Общество 25 1880 Даяна Дюлгерова

Протест и контрапротест се провеждат около ВСС заради кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Противници и защитници на единствения кандидат се събраха малко преди официалното изслушване на претендента за обвинител №1. Очаква се днес номинацията на Гешев да бъде гласувана от членовете на ВСС.

Двете прояви са разделени, за да не се допуска напрежение. Митингът в подкрепа на Гешев се провежда на ул. „Екзарх Йосиф“, а протестът срещу номинацията му за главен прокурор - на ул. „Княз Борис I“. Движението по тях е блокирано от протестиращи и полиция, а трамваите е са спрени. Преминаването става след представяне на документи за самоличност.

ВСС изслушва Гешев

Протестът срещу неговата кандидатура е организиран от гражданско сдружение "Боец". Подкрепен е и от политическа партия "Демократична България", която вчера обяви, че прекратява предизборната си кампания, за да се включи в недоволството. От „Боец“ заявяват, че днес е денят, в който не само трябва да кажем „стоп“ на Гешев, а да поискаме оставка на целия Висш Съдебен Съвет. Според тях той е доказал, че е срещу правото и морала.

Пореден марш за правосъдие срещу избора на Иван Гешев

Поддръжниците на Гешев излязоха на "Марш за законност", организиран от информационна агенция „ПИК“. „Нека заедно спрем атаките на олигархията върху независимата съдебна власт!“, призовават контрапротестиращите.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 56 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.