Българин успя да разкрие математическа загадка на половин век

14:20, 24 окт 19 / Култура и наука 25 1786 Topnovini
1

Български учен успя да разреши главоблъсканица, която за 50 години остава загадка. Отговор на задачата намира Александър Стойчев, доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова, съвместно с неговия докторант Владимир Сухой, съобщиха от Американския университет в България, чийто възпитаник е доц. Стойчев. Двамата прекарват последните три години в търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие – създадено през 1964 г.

Алгоритъм, който обработва цифровия сигнал, известен като бързото преобразуване на Фурие, е публикуван преди половин век и стои в основата на дигиталната революция. Десетилетия наред никой обаче не успява да разработи алгоритъм, който да преобразува резултата към неговия начален вектор. 

Казусът предизвика любопитството на доц. Стойчев и Владимир Сухой и те се заемат с намирането на алгоритъм за обратната трансформация. Дългогодишните усилия на доц. Стойчев и докторантът му се увенчават с успех и те успяват да намерят алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие. 

След множество проверки, двамата са убедени, че са постигнали научен пробив и публикуват откритието си в специализираното списание Scientific Reports. Научното откритие ще доведе до пренаписването на учебниците и лекционните курсове в областта на цифровата обработка на сигнали.

Решение на 50-годишна научна загадка ще доведе до създаването на изцяло нови цифрови приложения и подобрение в работата на настоящите.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 173 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.