България пада надолу в бизнес класацията на Световната банка

13:30, 24 окт 19 25 2242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 БГНЕС
БГНЕС

България е отстъпила с две места и вече на 61-ва позиция в последната класация на Световната банка за условията за правене на бизнес в отделните държави по целия свят, показва последният доклад "Да се прави бизнес през 2020 година" (Doing Business 2020) на Световната банка, съобщи БНР.

Самата класация на Световната банка се прави въз основна на 10 области на бизнес активността в общо 190 световни икономики в рамките на следващите 12 месеца, като благоприятната среда за правене на бизнес се свързва с възможността за стартиране на нов бизнес, получаване на строителни разрешения, достъп до електроенергия, регистрация на собственост, достъп до кредитиране, защита на миноритарните инвеститори, плащане на данъци и такси, задгранична търговия, изпълнение на договори и процедурите по несъстоятелността.

Начело на класацията за условията за правене на бизнес е Нова Зеландия, следвана от Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ и други.

В последния доклад на Световната банка България заема 61-ва позиция, отстъпвайки от 59-тата позиция в предходния аналогичен доклад, като непосредствено пред нашата страна са Мексико (60-а позиция), Чили (59-а) и Италия (58-а), а след нас са Саудитска Арабия (62-ра позиция), Индия (63-та) и Украйна (64-та).

Освен Гърция, която заема 79-а позиция, всички останали страни от Балканите изпреварват в новата класация България, като най-напред за всеобща изненада е Северна Македония (17-а позиция), следвана от Словения (37-а), Сърбия (44-а), Черна гора (50-а), Хърватия (51-ва) и Румъния (55-а).

България заема най-предни позиции в новата класация на Световната банка за правене на бизнес единствено по отношение на трансграничната търговия (21-ва позиция) и защита на миноритарните инвеститори (25-а позиция). В същото време нашата страна е около и над 100-тна позиция по отношение на достъп до електроенергия (едва 151-ва позиция), възможността за стартиране на нов бизнес (113-то място) и плащане на данъци (97-а позиция).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама