Гешев: Извинявам се, че заради мен не може да стигнете до работа

16:44, 24 окт 19 25 3098 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Извинявам се, че заради мен не може да стигнете до работа. Това каза номинираният за главен прокурор по време на изслушването си от Пленума на ВСС относно блокираните пътни артерии заради протести срещу него, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Протести срещу избора на Гешев блокираха центъра на София

Попитан какво го провокира да промени решението си, след като първоначално бе заявил, че няма да се кандидатира за главен прокурор, но в последствие бе номиниран, Гешев отговори, че нападките към него са го мотивирали да участва в процедурата. „Не ме е страх и не се притеснявам, да казвам това, което мисля и да правя това, което сметна за правилно“, посочи той.

Гешев очаква натиск върху президента за назначаването му

„Няма страна в ЕС, която да избира главен прокурор с излъчване в национална телевизия и задаване на над 100 въпроса. Дали кандидатът е един или няколко, това е избор на една Прокурорска колегия“, каза Гешев. Според него при предишния избор на главен прокурор е имало трима кандидати, но тогава отново се е скандирало, че процедурата е нагласена. „Аз няма да позволя на нито един политически или икономически кръг да командва съдебната система“, добави той.

Иван Гешев заяви, че при задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова е допусната грешка от страна на прокуратурата, а именно, че не са направили разяснение на някои факти и обстоятелства, които след това са се използвали срещу разследващите. „Разбирам тяхната активност. Беше брилянтно изпълнено активно мероприятие на някои хора. Допуснахме грешки, които те използваха“, заяви той.

Гешев: Не приемам да ми се казва какво да мисля

"През годините държавата се държи с прокуратурата като с малолетно дете, което има нужда от настойник", заяви Гешев. "Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в много европейски държави. Извинявам се на българските граждани, които заради мен, не могат да стигнат до работното си място, до училищата на децата си, до детските градини", добави той.

На въпрос от председателя на ВКС Лозан Панов - как ще изрази благодарността си към главния прокурор Сотир Цацаров за подкрепата му в процедурата, Иван Гешев отговори, че не разбира защо трябва да благодари на Сотир Цацаров. „Аз съм номинация на цялата професионална колегия. Да, благодаря на всички, включително и на главния прокурор. Благодаря на главния прокурор, че ми е гласувал доверие и съм част от неговия екип“, добави той.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама