Разнобой в НАТО заради ситуацията в Сирия

21:44, 24 окт 19 / Свят 25 3401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАТО ще запази единството си въпреки разногласията между съюзниците заради действията на Турция в Сирия. В това е убеден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи БНТ.

Само за принципна подкрепа за международен контрол на зона за сигурност в Сирия съобщи той след заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО намериха около какво да се обединят по повод действията на Турция в Северна Сирия. И това е, че кризата може да има само политическо решение и че не бива да се допуска възкръсване на "Ислямска държава".

Ердоган се присмя на страховете на ЕС, че ще "отвори портите" за бежанците

Йенс Столтенберг коментира, че шефът на Пентагона Марк Еспър е констатирал, че всички съюзници са били поставени пред "ужасна ситуация", когато на 9 октомври започна турската военна операция "Извор на мира".

Според министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър и дума не може да става да се влиза във война със съюзник от НАТО. Той призова Анкара да остане надеждния съюзник, какъвто винаги е била. „Турция е тръгнала в неправилна посока. По все повече въпроси я виждаме да се обръща към Русия”, коментира Еспър.

Германия има съюзници в инициативата си за зона за сигурност, контролирана с мандат от ООН. Аннегрет Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия, коментира, че са на едно мнение и с Великобритания, и с Франция, че споразумението от Сочи не представлява дългосрочно решение.

Европарламентът призова Турция незабавно да се изтегли от Северна Сирия. В резолюция от Страсбург се осъжда като неприемливо превръщането на мигрантите в оръжия за изнудване на Евросъюза. Анкара отвърна с подигравка.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви: “Когато кажа, че ще отворя портите за бежанците, се паникьосват. Недейте! Ще ги отворя. Когато му дойде времето!

Кюрдските бойци в Сирия се оплакаха, че Турция е нарушила примирието в няколко села край Рас ал Айн. Анкара обаче твърди, че само е отвърнала на огъня на "терористите".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама