Туристите вече няма да могат да посещават скалата Улуру в Австралия

08:20, 25 окт 19 / Любопитно 25 2749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От събота Австралия въвежда строга забрана за катерене по свещения скален масив Улуру, който е вторият по големина скален монолит на Земята. На Улуру се гледа като на свещено място от местните аборигенски племена Анангу, предава БГНЕС.

Очаква се огромни тълпи да преодолеят австралийската Улуру в петък, преди да влезе в сила забраната за изкачването. Гигантският монолит, известен преди като Айърс Рок, ще бъде за постоянно забранен за туристи и посетители от събота.

Улуру е свещен за своите местни пазители, хората от Анангу, които отдавна призовават туристите да не се катерят. През 2017 г. бордът на Националния парк Улуру-Ката Тюта гласува единодушно да се прекрати изкачването заради духовното значение на обекта.

Само 16% от посетителите се изкачиха успешно през 2017 г., когато беше обявена забраната, но през последните седмици имаше бум от желаещи да се покатерят за последно.

В основата на Улуру има няколко табели, които призовават туристите да не се катерят, но мнозина ги пренебрегват. Местните разказват, че туристите изхвърлят отпадъци и къмпингуват наблизо.

От 50-те години на миналия век десетки хора са загинали на Улуру след аварии, дехидратация или топлинен удар. През 2018 г. японски турист загина при опит да се изкачи по една от най-стръмните части на скалата.

Улуру е висок 348 метра, а изкачването е стръмно и може да бъде хлъзгаво. Температурите в района могат да достигнат и 47 градуса по Целзий през лятото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама