ЕАЦС: Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните Балкани за сметка на ЕС и НАТО

11:07, 25 окт 19 / Политика 25 2433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„След отказа за започване на преговорите за членство със Северна Македония от страна на ЕС в региона започна да се възвръща отпечатъкът на евроскептицизма“, това се казва в позиция на Евро-атлантическия център за сигурност /ЕАЦС/ относно блокирането на започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония. 

Заев: Аз ще ръководя кампанията на предстоящите избори и ще бъда кандидат за премиер

„Македонското общество се почувства предадено от стара Европа. В името на разрешаването на емоционално натоварени исторически въпроси (с договора за добросъседство с България и договор за името с Гърция), правителството на Зоран Заев пое вътрешнополитически риск. Така отказът на ЕС доведе до насрочване на предсрочни парламентарни избори и опасност на власт да дойде политическа сила с ясна антибългарска реторика, отлагала влизането в НАТО“, се посочва в документа.

Според авторите му последствията ясно очертават геополитическото разместване в региона. „След срещата на Европейския съвет, сръбският президент аргументира стратегическите си отношения с Русия и Китай именно с невъзможността на ЕС да удовлетвори желанията на страните от региона. Той ясно заяви, че Западните Балкани не могат да разчитат на ЕС. И затова стартира инициативата „Малък Шенген“ с Албания и Северна Македония“, подчертават те.

ЕАЦС: Северна Македония не очаква от България вражеско размахване на пръст

„Свидетели сме на момент, в който като руски съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните Балкани за сметка на ЕС и НАТО, докато френският президент Макрон в публични изказвания се обявява за нова визия в партньорството с Русия. В същото време на власт в Скопие може да дойде антибългарско правителство. Подобен сценарий е в ущърб на България. Така този теоретичен спор в Брюксел може да има реални негативни последици за влиянието, сигурността и позиционирането на България на Балканите“, се предупреждава в позицията.

„Категорично подкрепяме резолюцията на Европейския парламент в полза на започване на преговори със Северна Македония и се надяваме, че ЕС ще успее да преодолее различията си, оценявайки усилията на Скопие и интересите на България и другите страни-членки в региона“, се казва още в нея.

България и Северна Македония с общи усилия срещу корупцията

„На фона на този развой на събитията, България трябва да продължи да задълбочава отношенията си със Северна Македония, не само политически, но и чрез приоритетно изграждане на физическа инфраструктура: гранични пунктове и ЖП линията Кюстендил-Крива Паланка. Само по този начин София може да запази позицията си в една усложнена геополитическа обстановка и в същото време да се работи за интересите на ЕС“, призовават от Евро-атлантическия център за сигурност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама