Ева Майдел: България е 4-та в ЕС по инвестиции от плана Юнкер спрямо БВП

11:00, 25 окт 19 / Политика 25 2040 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Като един от евродепутатите, които работиха най-активно по създаването и разпространението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) към плана Юнкер, се гордея, че България е на 4-то място в ЕС по привлечени инвестиции спрямо БВП. Общо 21 проекта са спечелили близо 1 милиард лева от Европейската инвестиционна банка, които се очаква да мобилизират допълнително близо 5 милиарда частен капитал. Една част от средствата са за големи бизнес проекти, а друга вече се предлага на пазара от банките като кредити за малкия бизнес с много облекчени условия, тъй като част от гаранцията се поема от европейския бюджет.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която беше основен говорител на годишната среща на акционерите в Европейския инвестиционен фонд, която се провежда в София на 25 октомври 2019 г.

Ева Майдел: ЕС е подготвен за Brexit

„Когато създавахме ЕФСИ преди 4 години имаше много критици, защото това беше иновационен финансов инструмент. Той се доказа като устойчиво решение, защото доведе до увеличаване на БВП на ЕС с 0,9 % и до създаване на допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение със сценарий, ако не съществуваше. Затова ще продължим тази формула и от 2021 година в Европейския бюджет програмата InvestEU ще бъде водещият инструмент за подкрепа на инвестициите на ЕС. В Европа трябва да постигаме повече с по-малък бюджет и това изисква по-умно използване на европейските средства. Все по-голяма част от тях трябва да мобилизират частния капитал и след успешна възвръщаемост на инвестицията, да се използват отново за друга инвестиция. Българският бизнес и администрацията ни натрупаха значителен опит с финансови инструменти през последните години и сме готови за все по-голямото им използване.“ Допълни Ева Майдел, която беше докладчик за групата на ЕНП за доклада за прилагането на ЕФСИ. 

Ева Майдел: Председателят на ЕП да посети Западните Балкани и да подкрепи европейската им перспектива

„25% от средствата по InvestEU са заделени за прилагащи партньори, различни от ЕИБ. Например такива партньори може да са националните банки за развитие, което ще доведе до по-голяма разпознаваемост на програмата в съответната държава и ще улесни местния бизнес, които ще може да кандидатства за финансиране директно към тях, а не към ЕИБ“, поясни още Ева Майдел.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама