Унищожават 320 тона колбаси в Германия след открити бактерии на листериоза

17:40, 25 окт 19 / Свят 25 2213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Немските власти предприеха унищожение на 320 тона колбаси и други продукти на компанията "Вилке", които, по предварителна информация, са убили трима души. Правителството е отпуснало около 100 000 евро, съобщи БТА.

В началото на октомври фабриката на „Вилке“ е спряна от местните правоприлагащи органи, след като в колбасите бяха открити бактерии на листериоза - листерии. По-рано Генералната прокуратура в Касел започна наказателно дело по обвинение за убийство поради небрежност срещу ръководството на компанията.

Двама починаха в Хесен, яли заразени колбаси

Разследването обяви, че трима души са загинали, а 37 са пострадали в резултат на консумацията на заразени продукти. Ръководителят на Министерството на земеделието Юлия Кльокнер обсъди с представители на федералните провинции въпроса за засилване на контрола върху пазара на храни. „Вилке“ обяви фалит.

"Процесът на изтегляне ще отнеме две седмици, говорим за 320 тона продукти. В работата участват около 20 служители на фабриката, които доброволно помогнаха. Всички опаковани стоки ще бъдат изгорени, а тези, които не са опаковани, ще бъдат прехвърлени за изхвърляне в специални съоръжения за унищожаване на животински продукти. Разходите се оценяват на почти 100 000 евро", каза представителят на областта, който отговаря за спазването на санитарните и ветеринарните стандарти в региона.

Листериозата е инфекциозно заболяване на хора и животни, причинено от патогенни представители на рода Listeria. Характеризира се с поява на инфекция и висока смъртност при новородени и хора с имунодефицити. От най-голямо значение за разпространението на листериозата е способността й да се задържа дълго време в различни хранителни продукти, включително в опаковки, ограничаващи достъпа на кислород.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама