Опозицията в Северна Македония може да оспори сделката за името на страната

13:30, 25 окт 19 / Свят 25 1782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкото издание „Катимерини“ изразява опасения, че опозицията в Северна Македония може да преразгледа сделката за името, ако спечели през април.

То цитира думите на секретаря по международните отношения на националистическата опозиция в Северна Македония, че ако неговата партия ВРМО-ДПМНЕ дойде на власт през април, тя ще оспори споразумението за името, подписано с Гърция през 2018 г.

Пендаровски: Дайте шанс на Северна Македония, нито една кандидатка не е променяла името си преди

„Ако се сформира ново правителство, приоритет ще бъде да се постави „Македония“ бързо на пътя към присъединяването към ЕС. Ако постигнем това, ще бъде по-лесно да отворим отново тези въпроси, да отворим отново въпроса за самоопределението, което договорът ни отне“, цитира „Катимерини“ думите на Тимко Муцунски в интервю за телевизия Скай.

„Има законни средства за това и дали ще го направим, ще бъде определено от крайния резултат от изборите“, каза той, като се позова на предсрочните избори, обявени от министър-председателя на страната Зоран Заев след решение в Брюксел да замрази преговорите за присъединяване с балканската нация миналата седмица.

Заев: Аз ще ръководя кампанията на предстоящите избори и ще бъда кандидат за премиер

"Гарантирам, че докато съм жив и дори много след това, никой гражданин на тази държава няма да използва новото име по желание", каза Муцунск, цитиран от гръцката медия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама