„Правосъдие за всеки“: Процедурата за избор на главен прокурор беше порочна

14:01, 25 окт 19 25 2145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата „Правосъдие за всеки“ разкритикува процедурата на ВСС за избор на нов главен прокурор.

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

На 24 октомври Висшият съдебен съвет избра нов главен прокурор по порочна и компрометирана процедура с единствен кандидат, създала сериозни съмнения дори за противоконституционност на избора. Дългото му изслушване само затвърди създаденото от преди това трайно впечатление за недоказани нравствени и професионални качества, нужни за заемане на този толкова важен пост. Г-н Гешев си позволи да иронизира и квалифицира както граждански организации и адвокатски съвети, така и членове на Висшия съдебен съвет, както и да си избира на кои въпроси да отговаря конкретно и на кои едносрично, с препратки към други свои отговори, а министърът на правосъдието му асистираше с думите, че може сам да преценява на кои въпроси да дава отговори.

Гешев: Все още има проблем с корупцията по високите етажи на властта

Не бяха коментирани актовете и дейността му като шеф на Специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор във Върховната касационна прокуратура, въпреки поставените в този смисъл въпроси от председателя на Върховния касационен съд и от правни неправителствени организации. Това остави основателно съмнение за професионалната пригодност на кандидата за заемане на този пост.

Сега наред е държавният глава на Републиката. Инициатива „Правосъдие за всеки“ припомня, че е крайно време президентът Румен Радев да застане с реални действия зад категоричните си изказвания, че не би подписал указ за назначаване на спорна кандидатура и че върховенството на правото и борбата с корупцията са негов приоритет.

Призоваваме държавния глава да обмисли сериозно този свой изключително важен акт, да не бърза с решението си, като своя предшественик при назначаването на г-н Сотир Цацаров, още повече, че не е обвързан с конкретен срок за произнасяне. Каквото и да реши президентът, то следва да го подкрепи със сериозни и разбираеми за гражданите мотиви. Сред последните своето място следва да намери и отговорът на въпроса доколко проведената процедура за избор и конкретно оказаното въздействие с позиции за подкрепа на многобройни дирекции и управления на МВР, бе в унисон с Конституцията на Република България в частта за разделението на властите. Компетентен да се произнесе по това е Конституционният съд, а президентът на Републиката е сред малцината, които имат изрично предвидено в Конституцията правомощие да го сезират, включително с искане за задължително тълкуване на основния закон.

Недоволни отново излязоха на протест срещу Гешев

Единодушната номинацията на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и порочната процедура по избора на Иван Гешев за главен прокурор за пореден път осветлиха редицата несъвършенства в конституционната уредба на Съдебната власт у нас, за които Инициатива „Правосъдие за всеки“ говорим от години! Намираме, че е крайно време за възобновяване на конституционния дебат за реформи в Съдебната власт, които да засегнат този път изрично устройството и организацията на прокуратурата, статута и начина на избор на Главния прокурор, отчетността му пред обществото, начина на формиране на Висшия съдебен съвет и допълване гаранциите за независимост на съда. Президентът има изрично правомощие да инициира изменение и допълнение на Конституцията, в това число и в нейната глава VI – Съдебна власт. Това е нещо, което досега нито един български президент не посмя да направи, но е крайно време то да се случи!

С оглед гореизложеното, Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще внесем и свое конкретно мотивирано искане до Президента Румен Радев следващата седмица, като отсега питаме: Г-н Президент, ще застанете ли на светлата страна на истината, справедливостта и върховенството на Правото? Ще бъдете ли първият държавен глава, който ще използва конституционната си законодателна инициатива и ще инициира ключови промени в Конституцията, за да усили българската държавност? Вие, г-н президент, в настоящия момент сте последната преграда пред оповестеното с избора на нов главен прокурор трайно спускане на мрака над задушеното правосъдие в България и се надяваме, че осъзнавате своята отговорност! Вие сте на ход!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама