Акцент на деня: Наш град като във филм по Стивън Кинг

17:30, 25 окт 19 25 3038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За няколко часа Русе сякаш беше излязъл от холивудската екранизация на „Мъглата“ по Стивън Кинг. Подобно на обхванатото от мъгла малко градче в Западен Мейн, крайдунавският град бе покрит със задушлив гъст дим вчера следобед. Дори река Дунав не се виждаше от брега.

Пушекът бързо се разпространи из целия град, което стана причина за паника сред гражданите. Екоинспекцията в града е регистрирала десетки обаждания на разтревожени хора. Много от тях са се оплакали, че им е трудно да дишат. У тях се е върнал споменът за годините на хлорните обгазявания.

Причина за обгазяването се оказаха горящи стърнища в съседна Румъния. Температурна инверсия е станала причина димът да слезе толкова ниско.

Измервателната станция в Русе е отчела пик на фините прахови частици, като в 17.00 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Повишени са били нормите и за въглероден оксид.

Българските институции предприеха незабавни действия. Външно министерство сезира за случая северната ни съседка, а ресорният министър Нено Димов изпрати писмо до Министерството на околната среда на Румъния и до всички компетентни институции с настояване за предприемане на незабавни действия срещу отчетеното замърсяване.

Румънските власти предприеха мерки и качеството на въздуха на следващия ден бе значително подобрено, а нивото на фини прахови частици в Русе влезе в норма.

От екоинспекцията в града успокоиха хората, че това, което са вдишали вчера, няма как да окаже влияние върху здравето им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама