Поглед назад: Кои бяха победителите в местните избори през 2015 г.?

15:52, 25 окт 19 25 3364 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Изборите обикновено са време за поглед назад и равносметка. В неделя отново ще излезем до урните, за да дадем своя глас за хората, чиято визия и идеи за управляваме споделяме. Още на следващия ден ще започнат сметките кой е победил и кой е загубил местните избори. За да е обективна оценката обаче трябва да си припомним каква беше обстановката преди 4 години, когато отново избрахме представители на местната власт. Така големият въпрос в понеделник ще е за това коя партия е успяла да се утвърди в нови населени места, коя е загубила ключови общини и коя е запазила позициите си от 2015 г.

Затова преди да отправим поглед в бъдещето, нека се върнем малко назад:

ГЕРБ печели 21 от областните градове

На местните избори през 2015 г. ГЕРБ печели общо 21 от областните градове, като в 11 от тях постига победа още на първи тур – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

С най-голяма подкрепа се ползва кметът на Бургас Димитър Николов, който получава 84% от гласовете. Следващият по популярност е градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров, за когото гласуват 79.04% от избирателите. След тях се подреждат кметовете на Габрово – Таня Христова (68.38%), на Велико Търново - Даниел Панов (65.77%) и на Варна – Иван Портних (62.37%).

Столичният кмет Йорданка Фандъкова печели изборите още на първи тур с подкрепата на 60.17% от гласувалите.

На втори тур ГЕРБ успява да завоюва общините – Видин, Враца, Ловеч, Перник, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Хасково и Шумен, като в 7 от областните градове битката е между кандидати на ГЕРБ и БСП.

 

„Реформаторски блок“ завоюва 4 областни града

Партията на Бойко Борисов обаче губи два балотажа от коалиционните си партньори в лицето на „Реформаторския блок“. Така начело на Добрич застава Йордан Йорданов, а на Плевен- Георг Спартански. Подкрепеният от РБ Златко Живков печели кметския пост в Монтана, а издигнатия от реформаторите и впоследствие подкрепен от ГЕРБ Петър Паунов постига успех в Кюстендил.

 

ДПС удържа Кърджали

Кърджали е единственият областен град, в който победата е за ДПС. Кандидатът на движението – Хасан Азис, печели изборите още на първи тур с подкрепата на 59.41% от гласоподавателите.

 

Независим кандидат в Пазарджик

Независимият кандидат Тодор Попов, подкрепен от инициативен комитет, успява да се справи с конкуренцията на партийните кандидати и заема кметския стол. На втория тур на местните избори той се налага над кандидата на ГЕРБ Найден Шопов с подкрепата на 58.98% от гласовете.

Кандидатите на БСП, ВМРО, НФСБ и Атака не успяват да постигнат победа в нито един от областните центрове в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама