Най-отровните риби в света - на изложба в Пловдив

09:30, 26 окт 19 25 2502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба в Пловдив показва най-отровните риби в света. Сред най-опасните морски обитатели, които можем да видим са  рибите Балон, Скорпион и Морски гоблин, съобщава Нова телевизия.

"Рибите са почти от цял свят, предимно от Тихия, Атлантическия океан и Червено море. Колекцията е събирана около 2 години и половина", каза директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Сред експонатите е и рибата камък, която е сред най-смъртоносните в света. Много успешно се слива с околната среда и трудно може да бъде забелязана. Отровата, която е в шиповете й, е изключително силна.

"За отровата й няма противоотрова. Убождането й може да бъде смъртоносно", заяви Тодоров. 

Други интересни екземпляри са рибата крава и рибата куфар. "При тях отровата се намира в специални жлези. Могат да бъдат смъртоносни при консумация. При допир с ръка не могат да наранят човек, така че са общителни, стига да не ги консумираме", каза директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив.  

В Черно море имаме три вида отровни риби. Музеят разполага само с една от тях."Рибата дракон и звездоброецът се заравят в пясъка и разоплагат с доста силна отрова, в горната си част на гръдната перка, в която има силен токсин. Могат да предизвикат доста силно възпаление. Обикновено плажуващите нямат възвожност да имат пряк контакт с тях в по-каменисти части на морето", каза Тодоров.

Сред любопитните посетители, дошли да видят отровните риби отблизо, са 5-годишният Павел и неговата баба. "Най-много ми хареса голямата акула", каза малкият Павел.

"Очарована, възхитена и на мен като по-възрастен човек ми е много приятно. Такова съчетание на цветове от природата, просто не знам дали и художник може да ги направи", каза още бабата на 5-годишния Павел Здравка Георгиева.  

Общото за отровните риби е, че те не са агресивни и нападат само, ако са застрашени. Предстои експозицията да бъде допълнена с още видове редки и интересни екземпляри, а докато снимаме в музея, неправителствена организация дари 500 лева за закупуването на 10-тонен аквариум, в който ще се отглеждат акули. За закупуването на съоръжението на музеия са необходими още 50 000 лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама