Могат ли публикации в социалните мрежи да доведат до уволнение?

14:30, 26 окт 19 25 2316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уволнени заради публикации или коментари в социалните мрежи - такива случаи стават все по-масови, разказват експерти по трудово право. По техни наблюдения - всеки втори си е имал проблеми в работа заради поведението си в мрежата. Къде е границата между личната свобода в социалните мрежи и отговорността към работното място?

Според статистика българите са най-активни във Facebook между 13:00 и 15:00 часа, т.е. в работно време. Данните са на Facebook Bulgaria. Според тях 87% от контактите в социалната мрежа са колеги. Някои хора не подозират до какви последствие може да доведе това.

Продължителната работа в офиса може да доведе до оплешивяване

''Имахме един много интересен случай в Плевен - работодателка сподели, че неин служител споделил, че взима 15 000 лева заплата. Една седмица след това ние провеждахме срещи индивидуални с всеки да обясняваме, че това не е вярно, хората вътре във фирмата се скараха защо един получава една сума, друг получава друга сума. В работа не го наказали. Но други не се радват на такава толерантност. Машинен оператор от Панагюрище бил принуден да подаде молбата си за напускане заради коментар в мрежата, който според шефа му уронва престижа на фирмата. След това завел дело в съда и го спечелил, защото в Кодекса на труда няма такъв регламент. Сега фирмата трябва да му изплати 14 000 лева. В дигиталната ера някои фирми вече са намерили подход. В Западна Европа и Щатите всеки служител подписва Етичен кодекс'', казва пред БНТ д-р Тодор Капитанов - експерт по трудово право и национален секретар на КНСБ.

Такъв има и в компанията, на която Геновева Христова е директор.

''Ако по някакъв начин злонамерено или предумишлено служител уличи компанията в неправда, бихме преди всичко разговаряли с него - какво е довело д отова, какъв е проблемът, защо се е случило преди вече крайната мярка'', смята Христова.

''При нас има такава клауза, че всеки носи отговорност за това, което поства и ако нарушава някакви права за конфиденциалност в корпорацията, човекът може да бъде уволнен принудително'', на мнение е пък Никита Синица, служител в международна компания.

Така проблемът се решава на ниво фирма, защото няма общо законодателство, което да регламентира поведението на служителите в социалните мрежи.

И независимо, че правни основания липсват, от постовете ни в мрежата могат да последват сериозни последствия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама