Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита

17:40, 26 окт 19 / Свят 25 2043 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Мечтата за членство в Европейския съюз не е разбита. Другата алтернатива е национализъм, радикализъм, несигурност и завръщане към мрачните времена'', това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за белградския в. "Политика", цитирано от МИА.

Опозицията в Северна Македония може да оспори сделката за името на страната

Заев изрази увереност, че не би навредило, ако страната му получи възможност да започне преговори с ЕС, и дори напротив - би било добър стимул да продължи вътрешните реформи, зачитайки европейските ценности, и да допринесе за процесите на реформи вътре в ЕС, информира БТА.

Според премиера на Северна Македония неговата страна е доказала, че "чрез искрено приятелство, ефективна дипломация, диалог и консенсус със своите съседи и вътре в страната отстоява и създава европейски ценности".

"От друга страна, ако принципът на заслуги бъде отхвърлен, какво може да донесе това", запита Заев. "Дали напредъкът ще остане мощен стимул? Как ще засегне това други отворени регионални въпроси, от които пряко зависи политическата обстановка и положението със сигурността? Европейската перспектива няма алтернатива за Скопие и балканските страни", добави той.

Заев мотивира решението да бъдат свикани предсрочни избори в Северна Македония с необходимостта партията му да получи нов мандат от гражданите, за да продължи "да води страната напред, към НАТО и към ЕС, към икономически развита, стабилна и сигурна държава, защото другият вариант е национализъм, радикализъм, несигурност и завръщане към мъчителните и мрачни времена, към които никой не иска да се завърне".

Исландия ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония в НАТО

Министър-председателят изтъкна добросъседските отношения като предпоставка за напредъка в евроинтеграцията, но и най-вече като необходимост за гражданите и региона.

"Споразуменията с Гърция и България донесоха само изгоди: търговията нарасна, развиваме икономика в региона", подчерта той.

"Регионалното сътрудничество е необходимост и ние ще го развиваме в духа на нашата обща стратегическа цел - европейската интеграция. Европейската интеграция няма алтернатива и нашето място е в ЕС. Може би сега аз съм умерен оптимист, но все още съм оптимист. Мечтата за членство в ЕС не е разбита", заяви още в интервюто за "Политика" Заев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама