При смяна на времето увеличете физическа активност и престоя на слънце

07:30, 27 окт 19 25 2675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази нощ в 4 ч. преместихме стрелките на часовника с час назад и така преминахме от лятното часово време към зимното или към астрономическото.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Дискомфортът от смяната на времето засяга всички хора, както и домашните животни, коментира д-р Сотир Марчев пред БНР. Средностатистическият човек се адаптира към промяната за два-три дни, допълни още той.

"Ние сме едно недоспало общество и когато увеличиш на едно такова общество съня с един час автоматично намаляват инфарктите, инсултите и сърдечно-съдовите събития. Но от друга страна, винаги тази смяна на часовника разконцентрира шофьорите и поради това катастрофите в деня на смяната и в дните след нея зачестяват. Моят съвет е следващите дни, когато децата тръгнат на училище, да не ги оставяте сами на пътя", съветва лекарят.

Смяната на часовото време се отразява на всяка една клетка в човешкото тяло, тъй като те имат свой собствен биологичен часовник, казва още д-р Сотир Марчев.

В помощ за справяне с тази промяна д-р Марчев съветва да се излагаме повече на слънце, да спим повече и да имаме по-голяма физическа активност.

"Ние, лекарите, по принцип не препоръчваме на хората да се тъпчат с витамини, но витамин D, получен от слънцето, безспорно е от полза. Ако имате лични проблеми, не посягайте към антидепресантите, а увеличете физическата активност, престоят на слънце и съня. Слънцето лекува депресията. Слънцето, физическата активност и сънят са трите най-добри доктори и са основните средства за справяне със стреса и безпокойството", казва лекарят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама