Доналд Тръмп: Багдади умря "като куче"

15:40, 27 окт 19 / Свят 25 1876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на предварително обявената за днес пресконференция президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил операцията срещу лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади, съобщи CNN.

САЩ са ликвидирали лидера на „Ислямска държава“ Багдади в Сирия

Никой от членовете на американските служби не е бил убит при операцията.

Багдади умря "като куче", обяви Тръмп в Белия дом. Американският президент каза, че лидерът на ИД се е самовзривил заедно с три от децата си, като е активирал носения от него колан с експлозиви, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб, предава БТА.

Това бе велика нощ за Съединените щати и за света. САЩ "изправиха терорист номер едно в света пред правосъдието", заяви Тръмп.

Той каза, че голям брой сподвижници на Багдади са били ликвидирани при операцията, като точният им брой ще бъде съобщен своевременно. Въоръжените сили на САЩ не са дали жертви, като само едно специално обучено куче е било ранено.

Президентът на САЩ разкри, че е наблюдавал спецоперацията. "Беше като на кино", каза той и предложи видеозаписът да бъде направено публично достояние, за да бъдат разубедени последователите на Багдади.

Според доклад на Пентагона, Ислямска държава действа на територията на Западна Африка, Либия, Синайския полуостров, Афганистан и Филипините и има последователи в Европа и на други места. Съобщава се, че в Сирия и Ирак групировката разполага с между 14 000 и 18 000 бойци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама