Музикантите, които забраниха на Тръмп да използва музиката им

22:30, 27 окт 19 / Любопитно 25 2390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В разгара на местните избори 2019 г. в България, няма как да се замислим и за митингите, които са неизменна част от всяка политическа кампания. А всеки митинг има нужда от музика. Единственият проблем е, че музикантите невинаги искат да дават назаем своите песни за политически кампании. Особено ако става въпрос за американския президент Доналд Тръмп. 

 

От Explore Entertainment научихме за поне петима известни изпълнители и групи, които всячески са се опитали да забранят на американския президент да използва музиката им по време на своите политически кампании. Ако продължават в този дух, скоро на Тръмп няма да му остане музика, която да ползва.

Queen срещу Тръмп

Заради използването на тяхната музика Queen са се карали с Доналд Тръмп повече от веднъж. Първоначално влизат в конфликт през юни 2016 г., след като американският президент пуска "We Are the Champions" преди победната си реч по време на последния кръг на републиканските избори.

Китаристът Брайън Мей активно търси опции как да ограничи възможността президентът да използва тяхната музика. Случката обаче се повтаря и през 2019 г. с "We Will Rock You".

Nickelback срещу Тръмп

През октомври 2019 г. се налага канадската банда Nickelback да свали от Twitter видеото към песента "Photograph". Причината е, че американският президент го използва, но на мястото на вокалиста Чад Крюгер, който всъщност е на снимката в клипа, Доналд Тръмп изфабрикувал забавен колаж с политически лица.

Warner Music Group подават жалба за нарушаване на авторските права, а Nickelback продължават да търсят начин как да забранят на Тръмп да използва тяхната музика.

Риана срещу Тръмп

След като разбира, че "Don't Stop the Music" е част от песните, които Тръмп пуска на митингите си, Риана се обръща към президента и екипа му. Певицата изрично забранява по време на политическите му кампании да бъде използвана не само тази песен, но каквато и да е нейна музика. 

"Нито аз, нито някой от моите хора някога ще бъде част от тези трагични митинги, затова спрете да използвате музиката ми."

Компанията-продуцент на 30-годишната звезда - Broadcast Music Inc., пише официално писмо, в което изрично настоя всеки творчески проект на барбадоската да бъде премахнат от кампанията на Тръмп.

Фарел Уилямс срещу Тръмп

През 2018 г. Фарел Уилямс също забранява на президента на САЩ да използва в агитационните си мероприятия песента му "Happy". Възмущението на Уилямс е предизвикано от възпроизвеждането на хита по време на митинг няколко часа след убийството на богомолци в синагогата в Питсбърг.

"В деня на масовото убийство на 11 души от невменяем "националист" вие включвате песента "Happy" на политическо мероприятие", гласи част от текста на писмото, отправено към Доналд Тръмп. "Трагедията, връхлетяла страната ни, не бе "щастие" и вие не трябваше да разрешите използването на песента за дадените цели."

Стивън Тейлър срещу Тръмп

През август 2018 г. вокалистът на Aerosmith - Стивън Тейлър, също иска от Доналд Тръмп да прекрати използването на техни песни на митинги. Адвокати на певеца изпращат до Белия дом писмо със съответното искане, след като на 27 август песента им "Livin' on the Edge" прозвучава на митинг в Чарлстън, Западна Вирджиния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама