Слухове за отнемане на деца всяха паника в Сливен преди вота

18:50, 27 окт 19 25 2384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

7 октомври. Шесто училище в Сливен. Слух вдига на крака стотици родители от квартал „Надежда”. Убедени са, че децата им ще бъдат взети. От държавата. И от несъществуващата Стратегия за детето, съобщава bTV.

„От нашите пастори тръгна целият слух”, признава баща от квартала. Опитите да се свържем с проповедниците се оказаха неуспешни.

 

Срещу „стратегията” застават и религиозни застъпници от столицата. „Нямаме за какво да се чувстваме виновни, само защото излязохме на едно мирно шествие и пуснахме песничката „Детство мое”, категорична е Жана Георгиева от Национално женско движение „ЕСТИР”.

 

Дни наред преподаватели, медиатори и социални обясняват по къщите,че тревогата е фалшива „Все едно бяхме на война, докато говорихме с родителите, докато си дойдат децата на училище”, описва ситуацията медиаторът от 6ОУ Маргарита Георгиева.

Днес дворът на школото е пълен с деца.

За Михаил от Сливен ситуацията ключът е скрит другаде: „Пасторите далавера правят, знаеш ли защо? Карат хората да гласуват за еди-коя си партия (…) По принцип, вземат пари (…) От партиите”. По думите му местните лидери вземат по 50 лева на глас, но до хората стигат най-много по 10-20. Не смята, че това някога ще се промени.

А за Шесто училище случилото се е просто горчив урок. „Ако ще гласуване, ако ще – някакво друго масово мероприятие, трябват им неграмотни хора,които лесно се манипулират”, коментира учителката Стефка Минева.

В квартал „Надежда” живеят над 25 000 души, право на глас имат около 8000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама