ЕС е готов да даде на Обединеното кралство още 3 месеца отсрочка за Brexit

22:21, 27 окт 19 / Свят 25 2175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС е готов да даде на Обединеното кралство още 3 месеца отсрочка за Brexit, сочи изтекъл документ на Брюксел, цитиран от британския вестник „Guardian“. В текста се казва, че Лондон може да напусне общността и по-рано, ако парламентът ратифицира текста на споразумението за напускане.

Посланиците на ЕС без единодушие за новата дата за отлагане на Brexit

Въпреки несъгласието на Франция, вестникът посочва, че ЕС е готов да удовлетвори искането на Великобритания за 3-месечно удължаване на срока до 31 януари 2020 г. В случай, че споразумението за напускане бъде ратифицирано по-рано от тази дата, страната ще напусне в първия ден на месеца след ратификацията, се казва още в документа.

В него е записано още, че ЕС няма да преговаря по по-ранното споразумение за Брекзит, а Лондон има задължението да предложи кандидат за европейски комисар в комисията на Урсула фон дер Лайен. По-рано обаче, премиерът Борис Джонсън заяви, че няма номинация за комисар.

Документът ще бъде обсъждан по време на срещата на посланиците на 27-те държави-членки в понеделник. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че би искал да избегне спешна извънредна среща на лидерите от Общността по въпроса, а вместо това ще търси съгласие между тях, което ще направи процедурата писмена.

Очаквало се е документът за удължаване на датата на Brexit да бъде подписан в петък, но единственото възражение от страна на Франция е забавило процедурата, пише още Гардиан. След това обаче, френският президент Еманюел Макрон е признал пред Борис Джонсън, че е твърде изолиран, за да продължи да отстоява възраженията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама